G20 zirvesinde Erdoğan ile Trump görüştü

İki gün sürecek G-20 Liderler zirvesi Almanya'nın Hamburg kentinde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk oturum öncesi ABD Başkanı Donald Trump ile bir süre görüştü. Liderler "Terörle Mücadele' temalı ilk oturumun ardından aile fotoğrafı çektirdi. İçeride liderlerin toplantısı devam ederken dışarıda da protestolar vardı. Hamburg caddeleri savaş alanına döndü.

G20 zirvesinde Erdoğan ile Trump görüştü

G-20 Liderler Zirvesi Almanya'nın Hamburg kentinde başladı.

Zirvenin dönem başkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin düzenlendiği Hamburg Fuar Kongre Merkezinde liderleri tek tek karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk oturum öncesi ABD Başkanı Donald Trump ile bir süre görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da yer aldığı görüşmede liderler, Suriye'de yaşanılan iç kriz ve mülteci sorununu tartıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Zirvesi boyunca çok sayıda liderle ikili görüşme yapması bekleniyor. O liderlerden biri de Rusya Devlet Başkanı Putin olacak. Zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump da ilk kez baş başa görüştü.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Zirvenin açılış oturumu Almanya Başbakanı Merkel'in konuşmasıyla başladı. "Milyonlarca insan G20 liderlerinin dünyanın sorunlarını çözmeye yardımcı olmasını umuyor" diyen Merkel "Çözümler ancak uzlaşmaya hazır olduğumuzda bulunabilir." ifadesini kullandı.

İlk oturumun konusu ise 'Terörle Mücadele' temalı 'retreat' toplantısı oldu. Basına kapalı yapılan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Liderler daha sonra aile fotoğrafı çekiminde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yer aldı.

İçeride liderlerin toplantısı devam ederken dışarıda protestolar vardı. Zirve nedeniyle Hamburg caddeleri adeta savaş alanına döndü. Şehir merkezinde çok sayıda cadde trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 13 bin dolayında gösterici araçlar, barikatlar ve çöp bidonlarını ateşe verdi. Bir karakola taşla saldıran göstericiler, polis araçlarını tahrip etti. Bir polis helikopterine de aydınlatma fişeği atıldı. Ancak fişek helikoptere isabet etmedi.

Özellikle zirvenin düzenlediği Fuar Merkezi çevresindeki yolları kapatmak için oturma eylemi yapan göstericilere polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Dün akşamdan bu yana devam eden olaylarda 100'den fazla polis yaralandı yaklaşık 30 kişi de gözaltına alındı.

ulusal.com.tr

# erdoğan # trump # almanya # hamburg