Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı Atina'nın 12 mil adımlarını değerlendirdi: ''Milli bir duruşla tepki verilmelidir''

Yunansitan Türkiye'yi 12 mil iddiası üzerinden kışkırtmaya devam ediyor. Türkiye'nin Adalar Denizi'ndeki haklarını hukuka aykırı olarak tehdit eden Atina'nın adımlarını, Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı Aydınlık'a değerlendirdi. Yaycı, Atina'nın üç aşamalı bir planı adım adım hayata geçirdiğini kaydetti.

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı Atina'nın 12 mil adımlarını değerlendirdi: ''Milli bir duruşla tepki verilmelidir''

Yunanistan'ın 12 mil kışkırtması sürüyor. İyon Denizi'nde karasuları 12 mile çıkaran Atina Yönetimi, Girit hattından Türkiye'yi tehdit ediyor.

Yunanistan'ın hukuksuz adım ve açıklamalarını Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Aydınlık Gazetesi'nden Tevfik Kadan'a değerlendirdi.

Yaycı, Yunanistan'ın üç aşamalı bir planı adım adım hayata geçirdiğini söyledi. İyon Denizi'nden başlayan Yunanistan'ın Adalar Denizi ile süreci devam ettireceğini ifade etti:

''Sonraki aşamada Adalar Denizi'nde bulunan Büyük Çuha, Küçük Çuha ve Girit hattının karasularında 12 mil ilan edecekler. Bu da Adalar Denizi'nde 12 mil uygulaması olacaktır. Daha sonra Türkiye'ye, adaların Doğu Akdeniz'de olduğunu bahane ederek bu kararı kabul ettirmeye çalışacaklar. Yani bu adaların karasularının 12 mile çıkarılması, Adalar Denizi'nde Yunan karasularının 12 mile çıkarılması anlamına gelir ve 'casus belli' (savaş sebebi)'dir.''

Yaycı, Yunanistan'ın planlarının Türkiye için kabul edilemez olduğunu vurguladı:

''Ülkemiz teyakkuzda olmalıdır. Türkiye'nin milli menfaatlerine son derece aykırı olan bu noktaya gelmeden önce, henüz ilk aşamadayken ülkemiz ve halkımız büyük riskin farkına varmalı, yeterince sesli şekilde, milli bir duruşla tepki göstermelidir.''

Amiral Yaycı, 2019 yılında 12 mile ilişkin beş öngörü ifade etmiş, Atina'nın İyon Denizi'nden başlayacağını, taktik adımlarda ise AB, ABD ve İsrail'e güvenildiğini ifade etmişti.

# abd # türkiye # yunanistan # israil # doğu akdeniz # ege denizi # Cihat Yaycı # Adalar # aydınlık gazetesi # ab # Atina # Girit # Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı # Atina Yönetimi # tevfik kadan # adalar denizi # Bahçeşehir Üniversitesi # Tümamiral Cihat Yaycı # İyon Denizi # Yunanistan kışkırtma # Yunanistan 12 mil