Hangi kadınlar günü?

8 Mart dünya kadınlar günü, emekçi kadınların mücadelesiyle tarihe geçti. Tam 157 yıl önce bugün, New York'taki kadın işçiler daha iyi çalışma koşulları için bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polis müdahalesi ve ardından fabrikada çıkan yangın sonucu 129 kadın dokuma işçisi hayatını kaybetti. İşte o emekçi kadınlar anısına, çalışan kadınlar Ulusal Kanal'a konuştu...

Anne olan da çalışarak geçim mücadelesi veren de onlar. Emekçi kadınlar. İşte bu nedenle 8 Mart, yalnızca kadınlar günü değil, emekçi kadınların günü.

8 Mart kadınlar günü aslında emekçi kadınların, daha iyi bir yaşam için başlattıkları mücadeleyle tarihe geçti. 8 Mart 1857'de, Amerika'nın New York kentinde dokuma işçileri grevdeydi. Greve çıkan işçilerin birçoğu kadındı. Polis müdahalesinin ardından kadınlar fabrikaya kilitlendi. Sonra da işyerinde yangın çıktı. İşte o gün, 8 Mart günü grevdeki 129 kadın dokuma işçici yanarak can verdi.

Kadınların, hakları için ölümüne mücadele ettiği o ruh şimdi de yaşıyor.

Taşeron sağlık işçileri, 129 dokuma işçisinin mücadelesini sürdürdüklerini söyledi, yaşadıkları sorunları Ulusal Kanal'a anlattı.

Kadın emekçilerin bir de mesajı var. Emekçiler bu önemli günü bakın kime ithaf etti.

ulusalkanal.com.tr

# new york # grev # ulusalkanal # 8 mart dünya kadınlar günü