Türkiye'den ABD ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi açıklaması

Amerika'nın gümrük duvarından Türkiye de etkilendi. Yaşanan krizler iki ülke arasındaki ticaret hacmini küçültecek. Amerikan Başkanı Trump, Türkiye'yi "Vergi muafiyeti listesinden" çıkardı. Ticaret Bakanı Pekcan kararın "75 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ile çeliştiğini" söyledi. Türkiye, 1975'ten bu yana "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi" ülkeleri arasındaydı

Amerikan Başkanı Donald Trump'ın gümrük duvarına Türkiye de çarptı. Türkiye, "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi"nden yani "vergi muafiyeti listesi"nden çıkarıldı. "Ayrıcalıklı Ticari Ortak Statüsüne" son verildi.

Ankara ve Washington arasında 75 milyar dolarlık bir ticaret hacmi planlanıyordu. Bu adımla hedeften uzaklaşıldı. GTS hamlesinin yanı sıra çelik ithalatına uygulanan yüzde 50'lik vergi de Amerika tarafından yüzde 25'e indirildi.

Verginin yüzde 25'e çekilmesi Ankara'dan olumlu karşılandı. Ancak "tüm engellerin" kaldırılması talep edildi. Açıklamayı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan sosyal medya üzerinden yaptı.

Çelikte gümrük vergisi Amerikalı papaz Andrew Brunson krizi döneminde yüzde 50'ye çıkarılmıştı. Daha önce ise yüzde 20 düzeyindeydi.

Trump, sisteme son verilmesinin nedenini de açıkladı. Amerikan Başkanı, "Türkiye'nin ekonomik seviyenin sistemdeki ölçütlerin üstüne çıktığını." söyledi.

Kararı yorumlayan uzmanlar, bu adımın nedeni olarak Amerika ile Türkiye arasında yaşanan S400 krizini gösteriyor.

ABD'de 1974'te yürürlüğe giren ve Türkiye'nin 1975'te dâhil olduğu program kapsamında, 121 ülkenin yaklaşık 4 bin kalem ürünü Amerikan pazarına gümrüksüz olarak girebiliyor. Bu çerçevede Türkiye 2017'de 1,7 milyar dolar ihracat yapmıştı.

Türkiye'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi programından çıkarılması kararı bugünden itibaren geçerli olacak.

ulusal.com.tr

# abd # türkiye # Ruhsar Pekcan