Burdur gölü kurumaya yüz tuttu

Burdur Havzası’nın önemli sulak alanlarından Burdur Gölü'nde çekilme son yıllarda giderek arttı. Uzmanlara göre bu durumun önüne geçilebilir. Tarımsal üretim modellerinin değiştirilmesi ve su kullanımındaki tasarrufla bu durumun önüne geçebiliriz. Bu nedenle uzmanlar, ''idareli su kullanımı'' uyarısında bulundu.

Burdur gölü kurumaya yüz tuttu

Burdur Havzası’nın önemli sulak alanlarından Burdur Gölü'nde çekilme son yıllarda giderek arttı. Koruma altında bulunan gölde su seviyesi her yıl ortalama 30-35 santimetre azalıyor. Bu durumun nedenlerinin başında ise iklimsel sebepler geliyor.

Özellikle 80'li yıllardan sonra göl seviyesinde sürekli düşme meydana gelirken, en önemli su kaybı nedeninin buharlaşma olduğu belirlendi. Burdur Gölü ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Havzadaki sulamaları kapalı sisteme dönüştürme çalışmaları da sürüyor.

Uzmanlara göre çekilmenin önüne, tarımsal üretim modellerinin değiştirilmesi ve su kullanımındaki tasarrufla geçilebilir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Albayrak, ''idareli su kullanımı'' uyarısı yaptı.

Prof. Dr. İskender Gülle de, bölgenin Türkiye ortalamasının altında yağış aldığını söyledi.

# kuraklık # sulama # havza # Burdur Gölü # sulak alan