Avrupa Birliği acil harekete geçti!

Avrupa Birliği, F tipi örgüt operasyonu için acil harekete geçti. Avrupa Parlamentosu'nda operasyon için özel oturum düzenledi. Toplantıda, Türkiye'ye sağlanan fonların kesilmesi ve üyelik müzakerelerinin askıyı alınması önerildi.

Avrupa Birliği acil harekete geçti!

F tipi örgüte yönelik operasyonun ardından Avrupa Birliği harekete geçti, Avrupa Parlementosu'nda özel oturum düzenlendi. Strazburg’daki oturumda, operasyona ilişkin hararetli tartışmalar yaşandı.

Oturum, Avrupa Yeşiller Partisi'nin talebi ile yapıldı. Avrupa Birliği Türkiye raportörü Kati Piri, operasyonun AB-Türkiye ilişkilerine yeni bir darbe indirdiğini söyledi.

Piri'nin bu açıklaması başta Hollanda olmak üzere, Fransa, Belçika ve İsveç gibi ülke temsilcileri tarafından desteklendi. Türkiye'ye geniş yaptırım uygulanması talebi gündeme getirildi. Türkiye'ye sağlanan fonların kesilmesi ya da üyeliğin askıyı alınması da önerildi.

AB dönem başkanı İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Benedetto Della Vedova Ankara’yı eleştirdi, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden saptığını savundu. İngiliz Richard Howitt'in kurduğu, Türkiye dostları grubu da operasyonu sert bir dille eleştirdi. "Avrupalı Türkiye rüyamız kabusa dönüştü" yorumları yapıldı.

Tartışmalı geçen özel oturumda izlenecek yol konusunda bazı görüş ayrılıkları yaşandı. Almanya, Lentonya, Romanya başta olmak üzere, Türkiye'ye yaptırıma karşı çıktı. Üyeler, mevcut gelişmeler karşısında Ankara ile 23 ve 24'üncü müzakere fasıllarının açılması ve böylelikle Ankara üzerinde nüfuz sahibi olunması gerektiğini savundu.

Avrupa Parlamentosu, Ocak ayında yapılacak Genel Kurul'da önerilerin yer aldığı bir karar tasarısını oylayacak.

ulusalkanal.com.tr

# avrupa birliği # türkiye # f tipine operasyon # genelkurul