Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales'ten anti-emperyalist vurgu

Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales; "Koka yaprağı anti-emperyalist bir mücadeledir" dedi. Morales, bu açıklamayı Amerika'nın ülkedeki koka yapraklarını kökten yok etmek üzerine kurduğu plana karşı yaptı. Morales'e göre, Amerika, uyuşturucu ile savaş bahanesi altında küçük çiftçilerin tek kaynağını yok etmek istiyor.

Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales'ten anti-emperyalist vurgu

Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales'in koka ile ilgili politikasını yakından takip eden Amerika, ülkedeki koka yapraklarını kökten yok etmek istiyor. Morales'e göre, Amerika uyuşturucu savaşı adı altında uyguladığı politikayla küçük çiftçilerin tek kaynağını ortadan kaldırmak amacında.

Cambio gazetesinin haberine göre, Bölgede yaşayan ve geçimini bu şeklide kazanan köylüler için koka yapraklarının yasaklanmasının her şeyden önce bir adaletsizlik olduğunu belirten Morales, "Benim için koka yaprağı konusu bir anti-emperyalist mücadeledir. Bu yaylaların bir alev olduğunu söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

Devlet başkanı, Anti-emperyalist mücadelenin tam içinde olduğu vurgusunu yaptığı koka yapraklarını tüm dünyaya yeniden tanıtmak gerektiğini belirtti.

Morales, 2013 yılında Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Maddeler Komisyonunda koka yaprağı çiğneyerek yaptığı açıklamada, bir And kültürü mirası olan yapraklarının yasaklanmasının uluslararası bir hata olacağını belirtmiş ve " Kokain yapımında kullanılan koka yaprağını çiğnemenin, bu bitkinin işlenmesiyle ortaya çıkarılan uyuşturucu maddelerin zararlı etkiler doğurması gibi bir sonuca neden olmadığını" söylemişti.

Kokain ve Koka-Kola'nın ham maddesi olan Koko yaprakları Latin Amerikalı Kızılderililerin binlerce yıllık bir kültürü. Narkotik niteliği taşımadığı belirtilen yapraklar bazı hastalıkları, açlığı, susuzluğu ve yorgunluğu önlemek için kullanılıyor. Bunun yanısıra, özellikle oldukça yüksek olan And dağları ve çevresinde yaşayan yerliler için yüksekliğin oluşturduğu basınca karşı vücudu dengede tuttuğuna inanılıyor.

ulusalkanal.com.tr

# Evo Morales