Beyrut'ta ölü sayısı yükseliyor

Beyrut Limanı’nda en az 154 kişinin öldüğü patlama sonrası Lübnan’da sıcak gelişmeler yaşanıyor. Hükümetin ihmali olduğuna yönelik ülkede protestolar başladı. Bir milletvekili ile Lübnan’ın Ürdün Büyükelçisi hükümete tepki olarak istifa etti. Patlamanın nedenine ilişkin tartışmalar da sürüyor. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, roket ya da bombalı saldırı gibi dış müdahale olasılığını göz ardı etmediklerini açıkladı.

Beyrut'ta ölü sayısı yükseliyor

Beyrut Limanını harabeye çeviren patlama sonrası bilanço ağırlaşıyor. 150’nin üzerinde can kaybı resmi kayıtlara geçerken, enkaz altındaki çok sayıda kişiye hala ulaşamaması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Ülkede ölü ve yaralı sayısı yükseldikçe, hükümete tepkiler de artıyor. Hükümeti ihmalle suçlayan göstericiler, parlamento binası yakınlarında güvenlik güçleriyle çatıştı. Milletvekili Marwan Hamadeh, görevi bıraktığını açıkladı. Lübnan'ın Ürdün Büyükelçisi Tracy Chamoun da görevinden istifa etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise, patlamanın nedenine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Yerel medyada yer alan açıklamaya göre Avn, soruşturmayla ilgili bilgi verirken, “Bir roket, bomba veya başka bir eylem yoluyla dışarıdan müdahale olasılığı da var” dedi.

Türkiye de Lübnan'daki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Beyrut’a gidecek. Oktay ve Çavuşoğlu Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bir araya gelecek.

Türk heyetinin ziyareti öncesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’yi hedef aldı. Ülkesinin Lübnan’ın iç işlerine karıştığına yönelik eleştirilere karşılık Macron, “Fransa rolünü oynamazsa, Lübnan’ın iç işlerine karışan İranlılar, Türkler, Suudlar ve bölgedeki diğer güçler olacak.” dedi.

ulusal.com.tr

# lübnan # beyrut # Beyrut Limanı