Rusya'dan ABD ve AB'ye füze uyarısı

Rusya’dan, ABD ve Avrupa’ya füze uyarısı geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Batı'dan gelecek füze tehditlerine karşı askeri tedbirler alacaklarını söyledi.

Rusya'dan ABD ve AB'ye füze uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin kısa ve orta menzilli füze konuşlandırma planlarının, gerilimi daha da arttıracağı uyarısı yaptı.

Zaharova, ABD ve müttefiklerinin füze yerleştirme planları karşısında kendilerinin de askeri tedbirler alabileceklerini belirtti.

- Amerikalılar ile Avrupa ve Asya-Pasifik’teki müttefiklerinin, karaya konuşlandırılmış kısa ve orta menzilli füze cephaneleri oluşturması karşısında pratikte alınabilecek tedbirleri incelemeye devam ediyoruz. İngiltere’nin planları da bunlara dahil. Diyalog için kapıyı hiçbir şekilde kapatmıyoruz ancak mevcut durumda ortaya çıkan füze tehditleri karşısında askeri tedbirleri de dışlamıyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri, olası bir nükleer çatışmayı önlemeye yönelik 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasından 2019 yılında çekilmişti. Bunu takiben Rusya'nın da çekilmesiyle anlaşma geçerliliğini yitirmişti.

Anlaşmanın geçerliliğini yitirmesi ile ABD’nin bir dizi orta menzilli balistik ve kruz füzesi denemesi yaptığı biliniyor. Washington, karaya konuşlu füzeler ile Hint-Pasifik’teki askeri varlığını güçlendirme planları yapıyor.

İngiltere de geçtiğimiz ay, nükleer cephaneliğini 2030 yılına kadar 180 füze başlığından 260’a çıkarmayı planladığını duyurmuştu.

# ingiltere # rusya # avrupa # asya # füze # Amerika Birleşik Devletleri # müttefik # Pasifik # rusya uyarı # Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova # rusya abd # ABD AB # Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması # Rusya Zaharova # Rusya AB