Erdoğan'dan Biden'a tepki: ''ABD belgeleri açabiliyor mu? Hodri meydan diyoruz''

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. Erdoğan soykırım yalanını tanıyan ABD Başkanı Biden'a, ''ABD belgeleri açabiliyor mu? Hodri meydan diyoruz.'' dedi.

Erdoğan'dan Biden'a tepki: ''ABD belgeleri açabiliyor mu? Hodri meydan diyoruz''

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, saat 15.46'da başladı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeminde , Ermeni soykırımı yalanı ve Biden'ın açıklamaları vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

- (Görevini devreden bakanlar) Bu arkadaşlarımızla ilgili sosyal medyada yürütülen linç kampanyalarını kınıyorum.

- Kıbrıs'ı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen zihniyete müsamaha göstermeyeceğiz.

- Irak ve Suriye sınırlarımızı terör örgütlerinin tacizinden kurtardığımız gibi sınırlarımız ötesinde de terör oluşumuna izin vermeyeceğiz.

''BİDEN 24 NİSAN GÜNÜ YAYINLADIĞI MESAJDA ACI OLAYLARLA İLGİLİ MESNETSİZ, HAKSIZ İFADELER KULLANMIŞTIR''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan Biden'a tepkiliydi:

- Biden 24 Nisan günü yayınladığı mesajda acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız ifadeler kullanmıştır.

- Türkiye olarak tarihte yaşanan acıların yarıştırılması gibi bir anlayışı kesinlikle insani bulmuyoruz. Ama şayet böyle bir yola girilecekse bu yarıştan alnı ak, vicdanı müsterih, kalbi mutmain çıkacak tek millet ve devletin biz olduğunu da hatırlatmak isteriz- Acılarımız kalbimize gömüp ileriye bakma erdemimizi bazıları yanlış anlıyor

- Tarihteki olayların araştırılması ve hakikatlerin ortaya çıkartılması, bu işin erbabına, tarihçilere bırakılmalıdır, siyasetçilere değil.

''24 NİSAN'DA İNSANİ TRAJEDİ ANLAMINDA HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞTIR''

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1915 olaylarında soykırım veya trajedi anlamında bir şey olmadığı vurguladı:

- Aslında 24 Nisan'da insani trajedi anlamında hiçbir şey olmamıştır. 24 Nisan 1915 sadece Osmanlı'nın savaş halinde bulunduğu ülkelerle bir olup aleyhine faaliyet yürüten örgütleri kapatıp, 235 yöneticisini tutukladığı gündür.

- Yıllardır dile getirilen Ermeni iddiaları konusunda ortak bir tarih komisyonu kurulması teklifimize hala bir cevap alamadık.

- (Biden'ın 'soykırım' nitelemesi) Radikal Ermeni çevrelerin ve Türkiye karşıtı grupların baskısıyla yer verildiğini düşünüyoruz.

- (ABD Başkanı Biden'ın soykırım nitelemesi) Biz kendimize bu kadar güvenirken karşı tarafın iddia sahibi olarak gerçeklerin peşinde koşmak yerine meseleyi ısrarla siyasi zemine taşıması, işin aslını göstermeye zaten tek başına yeterlidir.

''ERMENİ ÇETECİLER YAPTIKLARI KATLİAMLARI ÖVÜNEREK ANLATMIŞLARDI''

Cumhurbaşkanı Erdoğan asıl katliamcıların Ermeni çeteleri olduğunu hatırlattı:

- Ermeni çeteciler yaptıkları katliamları övünerek anlatmışlardı. Bununla ilgili pek çok belge mevcuttur.

- Osmanlı Devleti'nin 24 Nisan'da yaptığı tutuklamaların ardından 27 Mayıs'ta 'Sevk ve İskan Kanunu' çıkartılmış, 1 Haziran'da da uygulamasına geçilmiştir. Yapılan işlem, muhtemel bir tehdide veya tehlikeye değil, bilfiil yürüyen isyana ve artarak süren katliamlara karşı alınmış bir tedbirdir.

- Osmanlı Devleti, Sevk ve İskan Kanunu'yla, bu katliamları gerçekleştiren çetelerin dayandığı Ermeni nüfusu geçici olarak başka bölgelere gönderme kararı almıştır. Üstelik bu karar, ülkedeki tüm Ermenileri değil sadece çete saldırılarının yoğun olduğu yerlerdeki Ermeni nüfusu kapsamaktadır.

- Hiçbir yerde Ermenilere ait toplu mezarlara rastlayamazsınız çünkü böyle bir hadise yaşanmamıştır.

- Biden neye dayanarak konuşuyor, belgeler ortada.

- Sevk ve iskana tabi tutulanların sayısı ABD'nin raporlarında bile en fazla 600 bin olarak belirtilmektedir ki gerçek rakam daha da azdır.

- (1915 olayları) Acaba Amerika'nın arşivlerinde ne kadar belge var, varsa açabiliyor mu? Avrupa'da var mı, açabiliyor mu?Hodri meydan diyoruz.

- Kimsesiz kalmış olan Ermeni çocuklara sahip çıkılarak kendileri için yetimhaneler kurulmuştur Sayın Biden. Mağdur durumda olan Ermeni nüfusa dışarıdan yardım gönderilmesine de hiçbir zaman engel çıkartılmamıştır.

''TÜRK MİLLETİNE SOYKIRIM YAFTASINI YAPIŞTIRAMAZSINIZ''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, soykırım iddialarının Türk milletine dayatılamayacağını vurguladı:

- Türk milletine soykırım yaftasını yapıştıramazsınız.

- Osmanlı, Ermeni nüfusu başka yere göndermemiş, topraklarında yer değiştirtmiştir. 1 hafta süre verilmiş, mazereti olanlar muaf tutulmuştur.

- Ermeni yalanlarının destekleyen çevreler kendi tarihlerindeki utancı örtmenin peşindeler.

- Osmanlı'nın Ermeni nüfusu, yer değiştirme işlemi sırasında salgın hastalıktan, asayiş sorunlarından veya güvenlik güçleriyle çatışırken hayatını kaybedenlerin sayısı 150 bini ancak bulmaktadır. Elbette bu 150 bin kişinin her biri bir candır ve önemli bir rakamdır. Gerçek rakamların 1 sıfır ilave ile abartıldığını bizzat Ermeni tarihçilerin ve siyasetçilerin kendileri de itiraf ediyor.

- Bir asır önce bugünkü Ermenistan'ın bulunduğu coğrafyadaki nüfusun yüzde 80'inden fazlası Müslümanlardan oluşuyordu. Oysa bugün aynı coğrafyada Türk ve Çerkez nüfustan oluşan Müslümanlardan neredeyse kimse kalmamıştır.

- Eğer soykırım diyorsanız şöyle kendinizi aynaya bakıp bir değerlendirmeniz lazım.

- Sırf Ermeni yalanlarına prim vermedikleri için saygın tarihçilere yapılan saldırılar tam bir garabet örneğidir.

''ABD BELGELERİ AÇABİLİYOR MU? HODRİ MEYDAN DİYORUZ''

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye meydan okudu, ''Hodri meydan diyoruz'' dedi:

- ABD'nin attığı bu yanlış adımdan dönmesini ümit ediyoruz.

- ABD belgeleri açabiliyor mu? Hodri meydan diyoruz.

- Ermeni toplumuyla hiçbir sorunumuz, sıkıntımız yoktur.

- Ermeni iddialarıyla ilgili ortada herhangi bir somut delil olmadığı gibi uluslararası mahkeme kararı da mevcut değildir.

- Amerika ve Avrupa ülkeleri, tarihi arşiv belgeleriyle konuşmaktan kaçanların safsatalarının, iftiralarının, yalanlarının yanında yer alarak sadece bize husumet göstermekle kalmıyor, bilime de ihanet ediyorlar.

- 24 Nisan açıklamasıyla Türk-Amerikan ilişkilerinin seviyesi geriye düşmüştür.

- Biden ile haziran ayında kararlaştırdığımız görüşmede yeni bir dönemin kapılarını aralayacağımıza inanıyorum.

- Bir asır önceki hayallerin bir benzerinin, Ermeni örgütlerinin bıraktığı yerden son 40 yıldır PKK terör örgütü vasıtasıyla hayata geçirilmeye çalışıldığının da elbette farkındayız.

''ERMENİ ÇEVRELERİN SOYKIRIM YALANININ ÜZERİNE ABANMALARININ SEBEBİ 1,5 ASIRDIR YAPTIKLARI KIYIMLARDAN SORUMLU TUTULMA KORKULARIDIR''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, soykırım yalanlarının dayatılmasının sebebine de değindi:

- Ermeni çevrelerin soykırım yalanının üzerine bu derece abanmalarının sebeplerinden biri de yaklaşık 1,5 asırdır yaptıkları kıyımlardan ve ihlallerden sorumlu tutulma korkularıdır.

- ASALA terör örgütünün özellikle 1970'li yıllarda diplomatlarımıza, yani elinde silah olmayan sivil kamu görevlilerine karşı gerçekleştirdiği saldırıları unutmadık, unutmayacağız. Bu alçak eylemlerde hayatlarını kaybeden diplomatlarımızın katillerinin nasıl korunduğunu, cezaevlerinden nasıl salıverildiğini gayet iyi biliyoruz.

- Her ne şekilde kurulmuş olursa olsun Ermenistan devletiyle de iyi komşuluk esasına dayalı bir ilişki tesis etmek istiyoruz. Bunun için son 16 yıldır fedakarlığı hep bizim yaptığımız adımlar attık, maalesef bu adımlarımıza samimi bir karşılık bulamadık

- Son gelişmelerin üzerine tuz biber olan 24 Nisan açıklamasıyla artık Türk-Amerikan ilişkileri bu seviyesinin de çok gerisine düşmüştür.

# sağlık # ankara # türkiye # erdoğan # bakanlar kurulu # ekonomi # cumhurbaşkanı # cumhurbaşkanı erdoğan # vaka # süleyman soylu # eğitim # Ziya Selçuk # fahrettin koca # tedbir # kısıtlama # kabine # Bakanlar Kurulu toplandı # bakanlar kurulu toplantısı # kabine toplandı