Nusret Mayın Gemisi ziyaretçileriyle buluştu

Savaşın seyrini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'ne, zaferin 104. yılında yediden yetmişe yüzlerce yurttaş akın etti. Düşmanı bozguna uğratan ve bir milletin kaderini yeniden yazan Nusret Mayın Gemisi, geçmişin derslerini bugüne taşıyor.

Çanakkale Zaferin'in simgesi Nusret Mayın Gemisi... 104 yıl sonra, büyük zaferin yıl dönümünde yine ziyaretçileriyle buluştu.

6 Mart 1915'te Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi Bey, o önemli görevi aldı. Eldeki imkanlar kısıtlıydı. Türk donanmalarının son 26 mayını vardı.

7 Mart gecesi Nusret, Çanakkale'den demir aldı. Mayınlar, Erenköy mevkiinde kıyıya paralel olarak döşendi. O karanlık gecede kimse Nusret'i görmedi.

Tam on gün sonra düşman donanmaları saldırıya geçti; yüzen kaleleri teker teker batmaya başladı.

17 Mart'ı 18 Mart'a bağlayan gece Nusret, tarihe adını bir zafer anıtı olarak yazdırdı.

İşte, o son 26 mayın, bir gecede milletin kaderini değiştirdi. Geminin komutanı Tophaneli Hakkı ise görevi başarıyla tamamladıktan sonra Çanakkale'ye dönemeden şehit oldu.

Büyük zaferin yıl dönümünde yüzlerce yurttaş Nusret Mayın Gemisi'ne akın etti. Mersin'in Tarsus ilçesinde yer alan Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'na giden yurttaşlar düzenlenen törene katıldı.

Nusret Mayın Gemisi, 1999 yılında tekrar karaya çıkarılmıştı. Tarsus Belediyesi 4 yıl süren çalışmaların ardından gemiyi restore etmiş ve 2003 yılında ziyarete açmıştı.

ulusal.com.tr

# Nusret Mayın Gemisi