Barbaros Hayrettin Paşa Gemi'si araştırmalara başladı

Türkiye'nin Kıbrıs'ta doğalgaz ve petrol araştırması yapılacağını ilan etmesinin ardından Barbaros Hayrettin Paşa gemisi Doğu Akdeniz'de araştırmalara başladı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ı rahatsız eden araştırma, Yunanistan Dışişleri ve Savunma Hükümet Konseyinin ana gündem maddesi oldu.

Barbaros Hayrettin Paşa Gemi'si araştırmalara başladı

Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırmagemisi Doğu Akdeniz'de Gaziantep Fırkateyni eşliğinde araştırmalarına başladı. Türkiye'nin doğalgaz ve petrol arama için Navtex ilan etmesinin ardından faaliyetlerine başlayan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi Gazimağusa açıklarında araştırma yapıyor.

Denizin 8 kilometre altındaki jeolojik yapıları inceleyerek iki ve üç boyutlu sismik veri toplayan gemi 31 Mayıs'a kadar araştırmalarına devam edecek.

Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemisinin Akdeniz'deki faaliyetleri Güney Kıbrıs Rum yönetimini ve Yunanistan'ı da oldukça rahatsız etti.

Yunanistan Dışişleri ve Savunma Hükümet Konseyi’nin ana gündem maddesi Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin sismik araştırmaları oldu. Konseyin toplantı yaptığı gün Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele de TCG Gaziantep gemisiyle Barbaros’a selam vererek Yunanistan’a mesaj verdi.

Yunan basını da konseyin ardından Yunanistan’ın soğukkanlı bir politika izleyeceğini ve duyulan rahatsızlığı Avrupa Birliği, NATO ve Birleşmiş Milletler nezdinde sürekli gündeme getireceğini yazdı.

Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini provokasyon olarak yansıtma fikrinin oy birliğiyle kabul edilmesi de dikkat çekti.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # yunanistan # gemi # Kıbrıs # doğu akdeniz # petrol # Güney Kıbrıs Rum Yönetimi # doğalgaz # araştırma # Barbaros Hayrettin Paşa