Soçi'de kritik Türkiye-Rusya zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Eylül'de Putin ile İdlib'i görüşecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 29 Eylül'de Rusya'ya gidiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Soçi'de günübirlik gerçekleştireceği görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra İdlib gündeminin de masaya yatırılması bekleniyor. İkili görüşmede İdlib konusuyla 8 başlığın konuşulması öngörülüyor.

Soçi'de kritik Türkiye-Rusya zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Eylül'de Putin ile İdlib'i görüşecek

Birleşmiş Milletler zirvesinin ardından CumhurbaşkanıErdoğan, Rusya yolcusu. Cumhurbaşkanı 29 Eylül'de , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelecek.

Soçi'de düzenlenmesi öngörülen görüşmenin gündemi ise İdlib. Günübirlik görüşmede iki liderin önümüzdeki sürece ilişkin bir yol haritası belirlemeleri bekleniyor.

İDLİB GÜNDEMİNDE 8 BAŞLIK VAR

İki lider yol haritası için şimdiden sekiz başlık hazırladı. Bu başlıkların başında, Türk askeri gözlem noktalarının durumunun daha tahkimli olması ve daha iyi korunabilmesi için düzenlenmesinin değerlendirilmesi geliyor. Bölgede artan tehdide karşı ayrıca Türk-Rus ortak devriyelerinin yeniden canlandırılması ve gözetleme sistemlerinin devreye alınması da gündemde.

Başta PKK olmak üzere bölgede bulunan terör örgütleri ve bu örgütleri destekleyen ülkeler nezdinde atılabilecek adımların da gözden geçirilmesi bekleniyor. Daha önce yine Soçi'de yapılan bir görüşmede Türkiye ve Rusya ortaklığında İdlib'den çıkarılması gündeme gelen gruplara karşı yeni bir plan ve hareket tarzının gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Türkiye için Suriye'nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgelere yönelik atılacak adımlar büyük önem taşıyor. Halen Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı harekat bölgelerindeki PKK/PYD mensubu terörist unsurlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni taciz ediyor. Münbiç, Tel Rıfat, Tel Temur ve Ayn İsa ile toplam 4 bölgedeki terörist unsurların güvenli bölge sınırlarından uzaklaştırılmasını isteyen Türkiye, bu konuda da Rusya ile işbirliğini derinleştirmek istiyor.

Özellikle terörle mücadele kapsamında ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesinin öngörüldüğü toplantıyı Ulusal Kanal'da yerinde izleyecek.

# rusya # erdoğan # cumhurbaşkanı # idlib # Soçi