Libya tezkeresi son dakika haberleri... TBMM'de kabul edilen Libya Tezkeresi nedir?

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Libya Mutabakatı, Libya Tezkeresi'ne kadar uzandı. Peki Libya Mutabakatı ve Libya Tezkeresi nedir?

Libya tezkeresi son dakika haberleri... TBMM'de kabul edilen Libya Tezkeresi nedir?

27 Kasım 2019'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümwrü Başkanlık Konseyi Başkanı Fatez Al Sarraj tarafından imzalandı. Libya Mutabakatı'nın hazırlanma sebebi ise deniz yetki alanlarının sınırlandırılması üzerineydi.

Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası ile Türkiye ve Libya arasında 30 kilometrelik bir koridorun oluşturulmasına karar verildi. Bu muhtıra TBMM'de de 125'e karşı 269 oyla kabul edildi.

Askeri işbirliği mutabakatı sonucu Akdeniz'de çıkarı bulunan diğer dış ülkeler tarafından tepkiyle karşılaşıldı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan "Talep olursa Libya'ya asker göndeririz" açıklamasında bulundu.

Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa gibi ülkelerden destek buluyor.

Akdeniz'e kıyısı bulunan 6,5 milyon nüfuslu ülkenin zengin petrol yatakları bulunuyor. Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ülkede yüzlerce silahlı grup faaliyet göstermeye başladı. Bu nedenle siyasi karmaşa yaşayan ülkede istikrar yok.

Libya'nın Türkiye'den asker istemesi sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'ya asker gönderme tezkeresini imzalayıp TBMM'ye sundu. Libya'ya asker gönderme tezkeresi, olağanüstü toplanan Genel Kurulu'da görüşüldü. Oylama sonucu tezkere, 184'e karşı 325 oyla kabul edildi.

ulusal.com.tr

# türkiye # libya # Libya tezkeresi # libya mutabakatı