İspanya Senatosu ''Ermeni Soykırımı Tasarısı''nı reddetti! 168 ülke tanımıyor buna ne diyeceksiniz!

İspanya Senatosu, Ermeni soykırımı iddialarını savunan bir önergeyi ezici çoğunlukla reddetti. İktidardaki Halk Partisi senatörü Jose Maria Chiquillo, soykırımı savunan 22 ülke olduğunu söyleyenlere karşı ise ‘168 ülke tanımadı. Buna ne cevap verirsiniz’ diye sordu

İspanya Senatosu ''Ermeni Soykırımı Tasarısı''nı reddetti! 168 ülke tanımıyor buna ne diyeceksiniz!

İSPANYA Senatosu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını savunan bir önergeyi önceki gün yapılan görüşmede ezici çoğunlukla reddetti. Görüşmede 130 “hayır”, 68 “çekimser” ve 14 “evet” oyu kullanıldı. İspanya’da iktidarda olan Halk Partisi (PP), oylamada önergeye “hayır” oyu kullandı.

Senato’da yapılan görüşme sırasında söz alan PP’den Senatör Jose Maria Chiquillo, “Biz parlamento olarak kendimizi tarihçilerin veya mahkemenin yerine koyamayız. Sizler, bu soykırımı 22 ülkenin tanıdığını savunuyorsunuz. Ben de size 168 ülke tanımadı. Buna ne cevap verirsiniz? diyorum” şeklinde konuştu. Chiquillo, İspanya olarak yapabileceklerinin Türkiye ve Ermenistan arasında karşılıklı diyalog ve anlayışa destek vermek olduğunu belirterek “Soykırım öyle kolay ağza alınacak bir kelime değildir. Tarihi ve hukuki bir meseledir” ifadelerini kullandı.

‘İSPANYA’DAN BU BEKLENİRDİ’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Talatpaşa Komitesi üyesi Doç. Dr. Cüneyt Akalın ise şunları ifade etti: “İspanya azınlık sorunu yaşayan bir ülke. Öyle bir ülkeden böyle bir tepkinin gelmiş olması elbette olumlu ve doğrudur. Acıları, sıkıntıları bilen ülkenin bu kararı alması anlamlı. İspanya bu konuları kendi içerisinde çok tartışmış bir ülkedir. Neyin soykırım olup neyin soykırım olmadığını bilen bir milettir. Onun için Türkiye’yi bu şekilde suçlamanın kolay olmadığının bilincinde. İspanya’dan da bu beklenirdi.”

MCCARTHY: ASIL SOYKIRIM TÜRKLERE YAPILDI

Marmara Üniversitesi’nin Haydarpaşa Yerleşkesinde “Tehcirin 100. Yılında Türk-Ermeni İlişkilerinin Yarını: Adil Hafıza ve Normalleşme Sempozyumu” düzenlendi. Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat ve Louisville Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy’nin konuşmacı olduğu sempozyumda Türk-Ermeni ilişkileri ile sözde Ermeni soykırımı iddiaları tartışıldı.

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, sözde Ermeni soykırımı yalanlarının arkasında yatan nedenlerle Türk-Ermeni ilişkilerini tarihçilerin konuşup, tartışması gerektiğini söyledi. Soykırım iddiasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurgulayan Karpat, büyük propagandalarla Ermeni halkının Türk halkına düşman edildiğini ve bunun arkasında yatan nedenleri iyi bilmek gerektiğine dikkati çekti. Karpat, “Sözde Ermeni soykırımı diasporası içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir. Kaleyi dışarıdan yıkmak isteyenlerin dışında, Türkiye’deki bazı yazarlarda bunlardan söz edince diaspora daha fazla cesaret almaya başladı” dedi

ERMENİ PATRİKLERİN YALANI

Ermeni nüfusu hakkında ortaya atılan rakamların düzmece olduğunu ve bunu yapanların Ermeni patrikleri olduğunu ifade eden Karpat, patriklerin bu yalanlarını bizzat itiraf ettiklerini, bunun da yine tarihi belgelerde yerini aldığını belirtti.

‘GERÇEKLERİN YARGILANMASI KOMEDİ’

Prof. Dr. Justin McCarthy de 100 yıldır Ermeni soykırımı yalanlarına belge arandığını, asıl soykırımın ise Türklere yapıldığını söyledi. McCarthy, dünyaya karşı gerçekleri söyleyenlerin yargılanmak istemesini “komedi” olarak yorumlayarak, Ermeni diasporasının ürettiği yalanları “çocuk masalı”na benzetti. McCarthy, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’de görülen davasını hatırlatarak şöyle devam etti: “Yakın zamanda Doğu Perinçek’in duruşmasında tanıklık yaptım ve o mahkemede olanlar mizah dergisinden farksızdı. Ermeni diasporasına destek veren George Clooney başta olmak üzere, tanınmış, güzel veya iyi görünen insanlar güzel hikaye anlatacağı için bazıları inanıyorlar ama hepsinin ortak noktası; Osmanlı tarihini bilmiyorlar. Türkleri yargılayan hakim ve savcılar da tarih bilmiyor çünkü onların tarihle alakası yok.”

Aydınlık

# reddetti # ispanya senatosu