Manisa'da ELİ'nin örnek çalışması

Manisa'da Ege Linyitleri İşletmesi Soma maden havzasına bugüne kadar çeşitli türlerde 2,5 milyon ağaç dikti. Dikilen ağaçlardan zeytinyağı da elde edildi. Üretilen bu yağlar kurum bünyesindeki yemekhanelerde ve dinlenme tesislerinde kullanılıyor.

Manisa'da ELİ'nin örnek çalışması

Hem ağaçlandırma yapıldı hem de gelir elde ediliyor. Ege Linyit İşletmeleri Manisa'da örnek bir çalışmaya imza attı.

Türkiye Kömür İşletmeleri’ne(TKİ) bağlı Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ), sorumluluk sahası olan Soma maden havzasını 90'lı yılların sonunda ağaçlandırmaya başladı. 1589 hektarlık bölgede, değişik türlerde iki buçuk milyon ağaç dikildi. Eski maden sahalarına dikilen ağaçlar arasında yer alan zeytinlerden de zeytinyağı elde edildi.

Zeytin ağaçlarından yılda 7 ton yağ elde ediliyor. Üretilen zeytinyağı kurum bünyesinde çalışan işçi, memur personelin tabldot yemeklerinde, kurumun sosyal tesislerinde ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün eğitim ve dinlenme tesislerinde kullanılıyor.

Eski maden sahalarına dikilen ağaçlar arasında Kızılçam, akasya, fıstık çamı gibi türler de bulunuyor. Ağaçlandırma çalışmalarının, 2007 yılında yürürlüğe giren Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği’nin çok öncesinde başlamış olması dikkat çekiyor.

# Manisa # maden # eli # Zeytin yağı