Putin'in siyasi geleceği referandumun sonucuna bağlı

Rusya’da, Devlet Başkanı Putin'in siyasi geleceğini de belirleyecek olan referandumda sandıklar kapanıyor. Rusya’nın siyasi sisteminde yapısal değişiklikler öngören Anayasa değişiklikleri kabul edilirse, ülkenin son 20 yılına damgasını vuran Vladimir Putin'e de yeniden başkanlık yolu açılacak. Tartışmaların gölgesinde geçen halk oylamasına katılımın yüzde 45’ler dolayında kaldığı belirtiliyor.

Putin'in siyasi geleceği referandumun sonucuna bağlı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçimlerde yeniden aday olmasına imkan sağlayan anayasa değişikliği için halk oylaması sona erdi.

Referandumun son saatlerinde kameralar karşısına geçen Putin, halkı anayasa değişikliği için oy vermeye çağırdı.

Rusya’da 110 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Putin’in çağrısına rağmen referanduma katılımın yüzde 45 seviyesinde kaldığı belirtiliyor.

Parlamentonun yetkilerinin genişletilmesi ile sosyal alanda bir dizi düzenlemeyi içeren anayasa değişiklik teklifi, ülkede şimdiye dek devlet başkanlığı yapmış olanların görev sürelerinin de sıfırlanmasını öngörüyor.

Teklifin kabul edilmesi halinde, görevi süresi 2024'te sona eren Vladimir Putin, altışar yıllık dönemlerle iki kez daha aday olabilecek. Böylece 2036'ya kadar devlet başkanı olarak kalabilmesinin yolu açılacak.

Muhalifler ise, Putin’e ömür boyu başkanlık kapısını açacağı gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkıyor.

Kovid19 günlük vaka sayısının hala 6 binin üzerinde olduğu Rusya’da, referandum süreci 7 güne yayıldı. Sandıklar, bugün saat 20:00 itibariyle kapanacak.

ulusal.com.tr

# rusya # Putin # anayasa # referandum