AYM'den OHAL Komisyonu'na 65 bin dosya gönderilecek

"Olağanüstü Hal"de mağdur olduğunu iddia edenler için kurulan 7 kişilik İnceleme Komisyonu'nun iş yükü ağır olacak. Çünkü mağdur olduğunu düşünen kişi ve kurumların itirazı oldukça fazla. İşte bu itirazları incelemek için kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na Anayasa Mahkemesi’nden 65 bin OHAL kaynaklı bireysel başvuru gönderilmesi bekleniyor.

AYM'den OHAL Komisyonu'na 65 bin dosya gönderilecek

OHAL kapsamındaki ihraç, kapatma gibi uygulamalarla mağdur olduğunu düşünen kişi ve kurumların itirazlarını incelemek üzere "Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu" kuruldu. Gözler bu yeni uygulamaya çevrildi.

Komisyona, Yüksek Mahkeme'nin önünde bulunan, 15 Temmuz sonrası yapılan ve 3 bin 500'ü henüz kayda geçirilemeyen 65 bin OHAL kaynaklı bireysel başvurunun gönderilmesi bekleniyor.

Kamu görevinden ihraç edilen 90 bini aşkın kişi ve kapatılan 10 binden fazla kurum da düşünüldüğünde bu sayı 65 binin de üzerine çıkabilir.

Dosya sayısı oldukça fazla ancak komisyonun süresi maksimum 2 yıl... Görev süresi uzatılmadığı takdirde başvuruların 2 yıl içinde karara bağlanması gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi ise önündeki 80 bin başvurunun 65 binini oluşturan bu bireysel başvurulara dönük ayrıntılı çalışmalar yapıyor.

Anayasa Mahkemesi, terör örgütü üyeliği veya olağanüstü nedenlerle "kamudan ayrılma" ve "ihraç" gibi kararların dünyadaki örneklerini ve yaşanan hukuki süreçleri inceliyor.

ulusalkanal.com.tr

# anayasa mahkemesi # AYM # ohal # dosya # olağanüstü hal komisyonu