Evren'den ABD'ye teşekkür!

Hep söylenir “Ordu halka birleştiğinde devrim Amerika'yla birleştiğinde darbe olur”. Bu tezi doğrulayan bir mektup yıllar sonra ortaya çıktı.12 Eylül darbecilerin başı Kenan Evren'in dönemin Amerika Başkanı Jimy Carter'a yazdığı mektup gün yüzüne çıktı. Evren mektubunda darbe karşısında takındığı tavır dolasıyısıyla Carter’a minnettar olduğunu belirtiyor.

Evren'den ABD'ye teşekkür!

Türkiye'de darbecilerin gücünü Amerika'dan aldığını gösteren bir mektup yıllar sonra yayımlandı.

Mektup 12 Eylül 1980 günü yapılan darbenin başındaki isme, Kenan Evrene ait. Evren, dönemin Amerika Başkanı Jim Carter'a yazdığı mektubunda teşekkür ve minnetlerini sunuyor.

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Akif Okur’un ortaya çıkardığı mektupta, Evren, Amerikanın darbeyi desteklemesinden memnuniyetini dile getiriyor.

"Amerikan Hükümeti tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye’nin toplam sorumluluğunu üstlenme kararına gösterilen anlayış için minnettarlığımı ifade etmeme izin verin. İdareyi ele alma sebeplerimiz bütün dostlarımız ve müttefiklerimiz tarafından iyi bilindiği için dikkatinizi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin demokratik yönetime daima bağlı olduğu gerçeğine çekmekle yetineceğim"

Sivil bir yönetime geçme sözü veren Kenan Evren, Amerika’nın desteği karşılığında Yunanistan’ın NATO’ya yeniden üyeliğine de yeşil ışık yakıyor.

“Türkiye’nin hiçbir zaman Yunanistan’ın NATO’nun entegre askeri yapısına dönüşünden desteğini esirgemediğinin altını çizmek isterim. General Rogers'la gerçekleşen fikir teatisi, Türk pozisyonunun daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır”

# nato # kenan evren # 12 eylül 1980