İşte MEB'in 'fişleme' tutanağı

Aydınlık, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin özel okullardaki öğrencilere yönelttiği sorulara ulaştı. Öğrencilere verilen “Yazılı ifade tutanağı”nda çok çarpıcı sorular yer aldı.

İşte MEB'in 'fişleme' tutanağı

Okullara gönderilen talimat yazısında şu ifadelere yer verildi: “Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 10 Mart 2014 tarih ve 1030998 sayılı inceleme emrinde yer alan iddia ile ilgili olarak aşağıdaki soruların sorulacağı ve yapacağı açıklamaların yazılı ifadesinin alınacağı belirtildi.”

'Devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadeler'

İfade tutanağındaki sorular ise şöyle: “Kurumunuzda size siyasi propaganda ve yönlendirme yapılıyor mu? Yapılıyorsa propagandalarda devlet erkanına yönelik iftira kin ve nefret uyandırıcı ifadeler kullanılıyor mu? Yönlendirme ve propagandaya tepki gösteren ve farklı siyasi tercihleri bulunan öğrenciler kurumdan uzaklaştırılıyor mu? Kurumda öğrenci velilerine yönelik siyasi amaçlı toplantı yapılarak propaganda yapılıyor mu? Bu toplantılarda devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadeler kullanılıyor mu?”

Tutanakta ayrıca öğrencilerden ellerinde olan belgelerin eklenmesi de istendi. Tutanağın dışında başka bir sayfa kullanıldığı takdirde de alt tarafının imzalanması istendi.

MEB suç duyurusunda bulunacak

Öte yandan dün MEB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, haberin yer aldığı basın yayın organları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Anayasal olarak eğitim kurumlarını denetlemenin MEB'in görevi olduğu bildirilen açıklamada, müfettişlerin uygulaması savunuldu. Velilerin Bakanlığa ve müfettişlere hakaret ettiği belirtilen açıklamada soruların içeriğine de yer verildi.

Ancak Bakanlık yaptığı açıklamada Aydınlık'ın ulaştığı belgede yer alan şu soruya yer vermedi: “Kurumda, öğrenci velilerine yönelik, siyasi amaçlı toplantı yapılarak, propaganda yapılıyor mu? Bu toplantılarda devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadeler kullanılıyor mu?” Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “Mevzuat hükümleri uyarınca, eğitim kurumlarında herhangi bir siyasal partinin lehinde ya da aleyhinde propaganda yapmak yasaklanmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı, bu kurumların, eğitim öğretim faaliyetlerini mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütüp yürütmediğine ilişkin denetim ve gözetimlerini, Maarif Müfettişleri aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Müfettişlerimizce; hiç kimseye haberlerde iddia edildiği türden soru veya sorular kesinlikle yöneltilmemiştir. Bakanlığımız ilgili mevzuatın âmir hükümleri doğrultusunda, eğitim kurumlarında illegal faaliyetlerin tespit edilmesi de dahil olmak üzere, her türlü yasal denetim görevini kararlılıkla sürdürecektir.”

Sezim Özadalı / Aydınlık

# aydınlık # fişleme # meb # tutanak