Suriye ordusu Palmira’yı tamamen geri aldı

Suriye Ordusu yaklaşık 1 yıldır IŞİD'in elinde bulunan tarihi antik kent Palmirayı kontrolü altına aldı. Şiddetli çatışmaların ardından konvoylar halinde Palmira'dan kaçan IŞİD, şimdiye kadar ki en büyük darbeyi almış oldu.

Suriye ordusu Palmira’yı tamamen geri aldı

Suriye ordusu; UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde olan antik kent Palmira'yı IŞİD'den geri aldı.

Suriye televizyonu askeri bir kaynağın " Ordu ve bağlı milisler, Palmira şehrinin kontrolünü tamamen ele geçirdi." ifadesini aktardı.

Kentin doğu yakasında şiddetli çatışmaların sürdüğü 400 IŞİD'linin öldürüldüğü, IŞİD'in büyük oranda geri çekilmek zorunda kaldığı belirtildi.

Antik kentin kaybı, 2014 yılında Suriye ve Irak'ta kontrolü altındaki bölgelerde halifelik ilan eden terör örgütü IŞİD'e şimdiye kadar vurulan en büyük darbe oldu. IŞİD'lilerin harabeye çevirdikleri Palmira'dan konvoylar halinde kaçtığı tespit edildi.

Suriye ordusuna göre Palmira zaferi yaklaşık 1 yıldır şehrin kontrolünü elinde bulunduran IŞİD için "çöküşün başlangıcı" niteliğinde.

Suriye Ordusunun ele geçirdiği antik kent tarihi öneminin yanı sıra stratejik öneme de sahip. Palmira, Suriye'nin başkenti Şam ile ülkenin kuzeydoğusundaki Deyr ez Zor kenti arasında bulunuyor.

Suriye ordusundan yapılan açıklamada Rusya'nın da desteği ile Palmira'da güvenliğin ve istikrarın tesis edildiği, antik kentte yaşananların "Suriye ordusunun ve dostlarının, terörizmle mücadele edip onu ortadan kaldırabilecek tek güç olduğunu gösterdiği" vurgulandı.

IŞİD, antik kent Palmira'yı geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ele geçirmiş ve arkeolojik alanlar ile birlikte yaklaşık 2 bin yıllık tapınakları, kemeri ve tarihi eserleri yerle bir etmişti. UNESCO antik kentte yapılanları "savaş suçu" olarak nitelendirmişti.

ulusalkanal.com.tr

# ışid # suriye # palmira