Rus Dışişlerinden AUKUS ortaklığına tepki: ''ABD, İngiltere ve Avustralya NATO'da çatlak yarattı''

Rusya, ABD, İngiltere ve Avustralya’nın AUKUS ortaklığının NATO’da çatlak yarattığını açıkladı. AUKUS’u “ anlık çıkarların ürünü” olarak niteleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, anlaşmaya imza atan ülkelerin dünyaya açıklama borçlu olduğunu belirtti.

Rus Dışişlerinden AUKUS ortaklığına tepki: ''ABD, İngiltere ve Avustralya NATO'da çatlak yarattı''

Rusya, ABD, İngiltere ve Avustralya’nın AUKUS ortaklığının NATO’da çatlak yarattığını açıkladı.

- Bu nedir? Aynı fikirde olmak mı? Dayanışma mı? Sadece bu eylemle bile kendilerinin de üye olduğu NATO ailesinde büyük bir çatlak oluşturdular.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Avustralya'nın, AUKUS adı altında Asya Pasifik'teki oluşturduğu yeni askeri ittifakın, NATO’da kavramsal teknolojik olarak anlaşmazlık getirdiğini söyledi.

- Çünkü NATO ailesinde dahi hiç kimse, Avustralya kıtasını hangi nükleer denizaltılarının koruyacağını, bu denizaltıların kimden, neden, geleceğini ve hangi yakıtla çalışacağını, tüm bunların Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun temel belgeleriyle nasıl ilişkilendirileceğini bilmiyor. Fransa, hesaplanan tüm teknolojik ve ekonomik projeleriyle oradan atıldı. Alın size aynı fikirde olmak.

Rossiya 1 televizyonunda konuşan Zaharova, AUKUS nükleer denizaltı ortaklığını “anlık çıkarların ürünü” olarak niteledi. Anlaşmaya imza atan ülkelerin kuruluş amaçları hakkında dünyaya açıklama borçlu olduğunu belirtti.

- Sonuçları kim hesapladı? Halihazırda ABD politikasının temelinde yattığı iddia edilen ve dünyaya dayatılan tezlerle, nükleer denizaltıların bu bölgeye vereceği zararı karşılaştıran oldu mu? Bunlar anlık çıkarlar. Ama uzun ve orta vadeli çıkarlar da var. Bunları düşünen var mı?

Zaharova, Rusya – ABD ilişkilerini de değerlendirdi. Washington’ın, diplomatik misyonların çalışmasının önündeki engeli kaldırmak için adımlar atması gerektiğini söyledi.

# abd # ingiltere # avustralya # nato # AUKUS # Rus Dışileri