AABF'den Alevi-Sünni ayrıştırması

Almanya'da Alevi Birlikleri Federasyonu'nun girişimiyle Aleviliğin ayrı bir din olarak tanınmasına tepkiler sürüyor. Federasyonun Eski Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ölmez, tabanın bu karardan rahatsız olduğunu belirtti. Ölmez, federasyonun daha önceden de Almanya'nın bir kentinde mezarlıkları ayırmaya çalıştığını söyledi. 250'yi aşkın Alevi dedesinin bulunduğu Serçeşme Vakfı ve Ocakzadeler Meclisi de terörizme prim veren yöneticilerin kurumlardan uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı.

AABF'den Alevi-Sünni ayrıştırması

Almanya'da Alevi-Sünni ayrımını körüklemeyi hedefleyen karara tepkiler gelmeye devam ediyor.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun girişimiyle Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parlamentosu Aleviliği ayrı bir din statüsünde tanıma kararı almıştı. Federasyon, kamu tüzel kişilik olarak da kabul edildi. Alevi ve Sünnileri ayrıştırmaya çalışan karara yönelik tepkilere federasyonun eski başkan yardımcısı da eklendi. Mehmet Ali Ölmez, federasyonun tabanındakilerin karardan rahatsız olduğunu ifade ediyor.

Mehmet Ali Ölmez Eski AABF Başkan Yardımcısı şu açıklamaları yaptı:

- AABF'nin bu noktaya gelmesinde Turgut Öker'in rolü büyüktür. AABF'yi bu çizgiye çekmek için yıllardır elinden geleni yaptı. ''Ali'siz Alevilik'', ''Alevilik İslam'ın dışındadır'' açıklamalarını düzenli ve sistemli olarak sürdürdü. Hatta AABF'ye bağlı dedeler kurulunu da etkiledi. Bundan iki yıl önce Hollanda Alevi Dernekleri bu gelişmeye tepkilerini gösterdi. Son gelişmeden taban çok rahatsız. Ancak bu rahatsızlığa öncülük yapamıyorlar.

- Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun ilk girişimi bu değil. Ölmez, federasyonun Bielefeld kentindeki Müslüman mezarlığının Alevi-Sünni diye ayırmaya çalıştığını ifade etti.

- Yabancılar Uyum Meclisi Başkanı olarak ben önledim. Ancak 2 yıl önce Herford kentinde amaçlarına ulaştılar. Bielefeld'de son olarak mezarlıklarda defin işlemlerinin yapıldığı kiliselere bağlı yerlerde yıkama alanları var. Buralarda da ayrı yıkama yerleri talep ettiler. Bunlar saf ve basit talepler olarak ortaya çıkıyor, ancak arkasından bölücülük geliyor.

250'yi aşkın Alevi dedesinin bulunduğu Serçeşme Vakfı ve Ocakzadeler Meclisi de karara tepkili. Vakıf ve Meclis Sözcüsü Av. Ali Timurtaş Özmen Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun sözde Ermeni Soykırımı'nı savunduğunu belirtti.

# almanya # Alevi # mezhep # Vestfalya