Kıdemde mücadele sonuç verdi: Esnek çalışma modeli rafa kalktı

Vatan Partisi, Türk-İş ve Hak-İş'in mücadelesi ve önerileri sonuç verdi. Ak Parti, yeni istihdam paketinde kıdem tazminatını belirli yaş grupları için ortadan kaldıran iki maddeyi geri çekme kararı aldı. Açıklama Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile yaptığı görüşme sonrası geldi.

Kıdemde mücadele sonuç verdi: Esnek çalışma modeli rafa kalktı

Haber: Seda Akyüz

İşçilerin talebi ve Vatan Partisi'nin siyasi girişimleri sonuç verdi. Ak Parti, istihdam paketindeki kıdem tazminatını ortadan kaldıran maddeleri geri çekme kararı aldı.

43 maddeli olarak Meclis'e sunulan İstihdam Paketi verilen önergelerle 51 maddeye çıkartıldı. İlk 20 maddesi kabul edildi. Kalan maddeleri 10 Kasım Salı günü görüşmek üzere gündemine aldı.

Vergi yapılandırmasını içeren kanun teklifinde Vatan Partisi ve emek cephesinin itiraz ettiği bazı maddeler yer aldı. İtiraz edilen maddelere göre, 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri çalışanlar belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışma hayatına dahil edilecek. 25 yaş altında olup 10 günden az çalışanların emeklilik primlerden mahrum bırakılacaktı.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, söz konusu maddelere karşı ortak bildiri ile tepki gösterdi. Türk-İş mücadelede vites yükselterek iş yerlerinde protestolar yaptı. 81 il temsilciliğinde basın açıklamaları düzenledi. Eylemlerde Vatan Partisi emekçileri yalnız bırakmadı.

Tartışılan maddelerin 10 Kasım'da Genel Kurula gelmesi planlandı. Ancak Genel Kurul oturumu öncesi kritik bir adım atıldı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Levent Bülbül ile bir araya geldi. Görüşme sonrası itiraz edilen maddelerin tekliften çıkartılması kararı alındığı kamuoyuna duyuruldu. Önce Ergün Atalay, ardından da Mehmet Muş açıklama yaptı.

Kıdem tazminatına karşı kazanılan başarı için Vatan Partisi de işçilerle omuz omuza mücadele yürüttü. Teklif ilk Meclis'e geldiği anda Vatan Partisi heyeti Ak Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş ile Meclis’te bir araya geldi. Ak Parti'ye Vatan Partisi'nin çözüm önerilerini sunan heyet, iç cephede birliği bozacak düzenlemelerin yapılmamasını istedi.

Türk-İş'in eylemlerine alanlarda destek veren Vatan Partisi 2 Kasım’da da Hak-İş’i ziyaret etti. Emek cephesiyle yapılan o görüşmelerde de kıdem tazminatında hak kayıplarının kabul edilemeyeceği bildirildi.

ulusal.com.tr

# ak parti # vatan partisi # meclis # türkiş # işçi # disk # hakiş