Cumhur İttifakı’nda kriz su yüzüne çıktı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘İttifak seçimden sonra zaten bozulacak. MHP’yi boş verin, AKP’ye oy verin’ propagandası yapan AKP milletvekili adaylarını ‘Fitne çıkarmayın’ diye uyarması Cumhur ittifakı’ndaki krizi gözler önüne serdi

Cumhur İttifakı’nda kriz su yüzüne çıktı

“Cumhur İttifakı”nı oluşturan AKP ve MHP arasında TBMM’de ittifak yasasının çıkarılması sırasında “MHP barajı aşamaz. Oyu düşük olduğu için grup kuramaz. Bizim sayemizde Meclis’e girecek” söylemleri ile başlayan huzursuzluk, 24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala saklanamaz hale geldi. İki Parti arasında milletvekili paylaşımında suyüzüne çıkan sıkıntı, ilk kez liderler düzeyinde kamuoyuna yansıdı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi patlama noktasına getiren AKP milletvekillerinin propaganda çalışmaları sırasında dile getirdikleri şu yaklaşımdı: “MHP ile kurduğumuz ittifak seçimden sonra zaten bozulacak. Onun için biz güçlü olmalıyız. İttifak sayesinde baraj sorunu kalmayan MHP az da olsa milletvekili çıkaracak. Oy verirken MHP’yi boş verin. ‘Millet ittifakı’na karşı duracak parti ancak AK Parti’dir. Oyunuzu bize verin. Meclis’te tek başımıza çoğunluk olalım.”

ORTAĞA UYARI

Bahçeli, 7 Haziran Perşembe günü partisinin Kayseri Kadir Has Kongre Merkezi Spor Salonu’nda düzenlenen bölge toplantısında, ilk kez konuşma metninin dışına çıkarak İttifak ortağını “AKP milletvekili adayları” ifadesi üzerinden sert bir dille uyardı. Bahçeli’nin bu uyarıyı, seçim sürecinde il yöneticilerinden kendisine gelen, yer, zaman ve kişileri de içeren somut bilgilere dayanan şikayetler üzerine yaptığı bildirildi.

‘İttifakın seçimden sonra bozulacağı’ söyleminin, özellikle MHP ile ittifaka tepki gösterilen Doğu ve Güneydoğu’da kullanıldığı belirtildi. MHP’nin güçlü olduğu Adana, Mersin, Osmaniye ve Manisa’nın yanı sıra Sivas, Kayseri gibi İç Anadolu illerinde ise “MHP’ye değil, AKP’ye oy verin” denildiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayan ve Erdoğan’ı destekleyen Bahçeli, kendisine ulaşan somut bilgilerden sonra partisince Kayseri’de düzenlenen bölge toplantısında şu uyarıyı yaptı: “Cumhur İttifakını gölgelemek, Cumhur İttifakını dağıtmak, Cumhur İttifakı üzerinde oyunlar kurmak, bu vesileyle Yeni Kapı ruhunu ve ittifak hukukunu zedeleyen, özellikle AKP milletvekili adayları, kendinize dikkat edin, fitneye düşmeyin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın. Cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. MHP’yi dışlamaya kalkışmayın. Bunun böyle bilinmesini istiyorum.”

‘İTTİFAK BOZULACAK’ DEMİŞTE

Bir süre önce Kasım 2015 seçimlerinde MHP’den istifa ederek AKP’ye geçen ve bir süre Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Tuğrul Türkeş, AKP ile MHP arasındaki ittifak için “Seçimden sonra iki parti arasında ittifak sürmeyecek. Sayın Bahçeli bunu meydanlarda söylüyor” ifadelerini kullanmıştı.

ARKADAŞLARIMA SÖYLÜYORUM...

Önceki gün CNN Türk’ün ve Kanal D’nin ortak yayınına çıkan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a Bahçeli’nin bu sözleri hatırlatıldı. Erdoğan “İttifak nasıl gidiyor? Farklı sesler var. MHP tabanından oy alamayacağınız konusunda neler söylersiniz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Hedefimiz MHP tabanından oy almak değil. Zaten biz neler yapacağımızı anlattığımız zaman halkımız iradesini yönlendirecektir. Cumhur İttifakı’nın içerisinde ortağından nasıl oy alırıma girersem bu yanlış olur. Biz diğer siyasi parti tabanlarından nasıl oy alacağımıza bakalım. Arkadaşlarımıza da bunu söylüyorum. Geçin bu işi. Bunun üzerinden oynayın. Biz bir ittifak kurmuşuz böyle bir yanlış olmaz” diye karşılık verdi.

Zihni Erdem

Aydınlık