Hulusi Akar'dan Mısır mesajı: ''Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir''

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mavi Vatan'ın yılmaz koruyucuları ile tatbikata katıldı. Gemilere video konferans bağlantısı yapan Bakan Akar, Mısır'ın Türkiye'nin kıta sahanlığına saygı göstermesinin çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Akar, "Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir diye değerlendiriyoruz." dedi.

Hulusi Akar'dan Mısır mesajı: ''Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir''

Mavi Vatan 2021'in Seçkin Gözlemci Günü sona erdi. Gemilerden su üstü hedeflere atışlar gerçekleştirildi. İlk atışı sancak gemisi TCG Oruçreis yaptı. TCG Burgazada, TCG Kalkan ve TCG Kılıç'tan yapılan atışlarla hedefler tam isabetle vuruldu.

Mavi Vatan 2021 Tatbikatı'nın son gününde geçit töreniyle gövde gösterisi yapıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gemileri selamladı. Telsizde Mavi Vatan'ın yılmaz koruyucularına seslendi:

- Mavi Vatan'ın yılmaz koruyucuları, kahraman leventler, denizleriniz sakin, pruvanız neta olsun.

Faaliyetlerin başarıyla tamamlanmasının ardından Bakan Akara tatbikatta görev alan gemilere video konferans yöntemi ile bağlandı. Doğu Akdeniz'de sıcak gündemi değerlendirdi:

- Çok önemli bir gelişme, bunun devam etmesini bekliyoruz. Mısır ile bizim tarihsel, kültürel birçok ortak değerimiz var. Bunların aktive olmasıyla önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir diye değerlendiriyoruz.

- Zaten Mısır’ın aldığı bu kararın, bizim deniz yetki alanlarımıza saygı duyularak yapılan bu çalışmaların, bizim çalışmalarımıza uygun olduğu kadar mısır halkının da hak ve menfaatinin yararına olduğunun da bilinmesini istiyorum.

Bakan Akar, Mısır'ın Türk kıta sahanlığına saygı gösterdiğini vurgulayarak dengelerin değişebileceğine dikkat çekti:

- BM’ye beyan ettiğimiz deniz yetki alanları sınırlarımızla uyumlu bir şekilde Mısır ile de anlaşma, sözleşme, mutabakat muhtırası gibi çalışmaların önümüzdeki dönemde olabileceğini değerlendiriyoruz.

- Bu konuda Dışişleri Bakanlığımız gerekli çalışmaları ilgili, kurum, kuruluş ve bakanlıklarla koordineli şekilde sürdürüyor. Bu çalışmalar yapılmakta ve bunların da olumlu sonuç vermesini bekliyoruz.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantör olduğunu belirten Akar, Ada’da artık tek çıkış yolunun iki devletli çözüm olduğunu vurguladı.

# türkiye # hulusi akar # mısır # tatbikat # Kıbrıs # Mavi Vatan # bm # Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar # Birleşmiş milletler # dışişleri bakanlığı # Kıta sahanlığı # Seçkin Gözlemci Günü # Türkiye kıta sahanlığı # iki devletli çözüm # Türk kıta sahanlığı # TCG Burgazada # Oruçreis # Türkiye Mısır # Mavi Vatan 2021 Tatbikatı # TCG Oruçreis # TCG KILIÇ