Çin ve Rusya ortak tatbikata hazırlanıyor

Asya'daki ABD hegemonyacılığına karşı Rusya ve Çin, ittifaklarını daha da derinleştiriyor. İki ülke bu kapsamda Ağustos ayında Etkileşim 2021 tatbikatlarını başlatacak ancak tatbikatın öncesinde de ikili ilişkilerin boyutunu yansıtan görüşler kamuoyuna yansıyor. Son olarak Çin'in etkili gazetelerinden Global Times , Rusya ve Çin'in ABD'ye artık diğer ülkelerin iç işlerine karışmaması gerektiğini anlatmaları gerektiğini belirtti.

Çin ve Rusya ortak tatbikata hazırlanıyor

ABD'nin Asya'yı kuşatma tatbikatları sürüyor. Asya'nın iki büyük gücü ise karşı tatbikatla cevap veriyor.

9 Ağustos tarihinde Rusya ve Çin, "Etkileşim-2021" tatbikatını başlatacak. Çin'in yanında Rusya, Qingtungsya poligonuna ilk kez çıkacak. Tatbikatın hem siyasi, hem taktik hedefi ise ABD'nin Orta Asya'da yarattığı istikrarsızlık ve kaos.

Kovid-19 salgının ardından Çin'in düzenlediği ilk tatbikat olan Etkileşim-2021'e yaklaşık on bin askeri personelin katılacak. Tatbikatın öncelikleri ise bölgedeki terör, aşırıcılık ve ayrılıkçılıkla mücadele eksenlerinde şekilleniyor.

Tatbikat öncesinde iki ülke basını, ikili ilişkilere yönelik önemli analizler yapıyor. Son olarak Çin'in etkili gazetelerinden Global Times, Afganistan'daki kaosa ABD'nin neden olduğunun altını çizdi.

Song Zhongping imzalı makalede iki ülkenin yanı sıra Şangay İşbirliği Örgütü'ne de önemli görevler atfediliyor. ABD'nin Orta Asya'da yarattığı istikrarsızlık karşısında Zhongping, ABD'nin iki ülke ilişkileri ve Şangay İşbirliği Örgütü'nün birlik ve uyumunu tehdit edecek bir kama çakmaya çalışabileceği konusunda da uyarıyor.

Zhongping ayrıca Rusya ve Çin'in, kaos yayan ABD'nin artık diğer ülkelerin iç işlerine karışmaması gerektiğini de izah etmeleri gerektiği vurgusunda bulundu.

# abd # rusya # çin # Afganistan # asya # Global Times # orta asya # Şangay İşbirliği Örgütü # hegemonya