OPEC nedir ve amaçları nelerdir? OPEC'e hangi ülkeler üyedir?

OPEC açılımı ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü nedir? OPEC hangi ülkelerden oluşuyor? Türkiye, OPEC'e üye mi? OPEC hakkında merak edilen her şey...

OPEC nedir ve amaçları nelerdir? OPEC'e hangi ülkeler üyedir?

10-14 Eylül tarihleri arasında 1960 yılında İran, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezuela tarafından Irak'ın başkenti Bağdat'ta kuruldu. OPEC'in açılımı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'dür. Dünya üzerindeki petrol rezervlerinin üçte ikisi örgüte üye olan ülkelerin elindedir.

Örgütün merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'dır. Kuruluşa, 1961’de Katar, 1962’de Libya ve Endonezya, 1963’de 1963, 1967’de Birleşik Arap Emirlikleri, 1969’da Cezayir, 1971’de Nijerya, 1975’te Gabon 2007’de Angola katıldı. Fakat Katar 2018 yılında örgütten ayrılma kararı aldı.

Türkiye, bu örgütün içerisinde değildir.

OPEC'in amaçları; üye ülkelerin petrol politikalarının koordine ilerlemesini ve ihracatçılar için adil ve istikrarlı bir fiyat sağlamayı amaçlamaktadır. İthalatçı ülkelere, düzenli ve ekonomik petrol temin etmeyi amaçlarken petrol sektörüne yatırım yapan sermaye gruplarının da çıkarları gözetilmek istenmiştir.

ulusal.com.tr

# opec # OPEC ülkeleri # OPEC nedir