Merkez Bankası Başkanı Uysal'dan enflasyon ve swap açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Türkiye’nin de içinde bulunduğu kriz ortamını değerlendirdi. Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Uysal, enflasyon beklentisinin yüzde 7,4’e çekildiğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı, sunumu sonrası soruları yanıtladı; “Swap görüşmelerine davam edildiğini” söyledi. Murat Uysal, “IMF ile kaynak ya da swap girişimimiz yok.” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Uysal'dan enflasyon ve swap açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamını değerlendirdi.

Merkez Bankası Başkanı, video konferans ile yapılan “Enflasyon Raporu 2020-2 Bilgilendirme Toplantısı”nda konuştu. Koronavirüsün ekonomik etkileri Murat Uysal’ın gündemindeydi.

Kovid-19 nedeniyle devam eden düşük talep ve arz fazlasındaki artışla dibe vuran petrol fiyatlarındaki hafif yükseliş devam ediyor. Brent petrol yüzde 10 civarı yükselişle 24 doları aştı. Geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşlerin baş aktörü olan ABD ham petrolü ise yüzde 14 yükselişle 17 dolar oldu. Uysal, petrol krizine de değindi.

Yurt içi piyasalarda gözler bu açıklamanın üzerindeydi. Hafta içinde 7 lirayı zorlayan dolar gün boyu 6,98-6,99 bandında hareket etti.

Murat Uysal yüksek döviz karşısında atılan swap adımlarını hatırlattı.

“Swap görüşmelerine davam ediyoruz.” diyen Uysal, “IMF ile kaynak ya da swap girişimimiz yok.” İfadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, enflasyon tahminini de açıkladı. Beklenti 8,2'den yüzde 7,4'e düşürüldü.

Murat Uysal, Merkez Bankası'nın elindeki tüm araçları finansal istikrar doğrultusunda kullanmaya devam edeceğini vurguladı.

# imf # enflasyon # tcmb # swap # rezerv