Sina Koloğlu, "Zaman Treni"ni yazdı

Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu bugün köşesinde, Mehmet Perinçek ve Özlem Kumrular'ın çıkardığı "Zaman Treni" kitabına yer verdi.

Sina Koloğlu, "Zaman Treni"ni yazdı

Sina Koloğlu'nun yazısının ilgili bölümü şöyle:

Ulusal Kanal’da Gülgün Feyman’ın programında, Mehmet Perinçek ve Özlem Kumrular vardı. ‘Zaman Treni’ adında yeni kitapları çıkmış. Kitap, okurları renkli bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Tanıtımında, “Önemli tarihçiler ve uzmanlarla yaptığı söyleşiler ve nice ilginç tarihi gerçeği ortaya koyuyor” yazıyor. Kumrular anlattı, “Evliya Çelebi, yüzlerce balık çeşidinden bahseder. 24-25 balık pişirme çeşidi olduğunu söyler.” Eh bir 20 yıl sonra Boğaz’da balık çeşidi olur mu? Kumrular, şöyle devam etti: “Osmanlı’da balık bir meze. Bekri canlara layık görüyorlar, yani içki içmeyi sevenlere. 17’nci yüzyılın ilk yarısında İstanbul’da 1040 meyhane olduğunu söylüyor Çelebi. Osmanlı’da inanılmaz mezeler var. Tariflerine baktığınızda bugün bile akla hayale gelmeyecek narin isimler var, menekşeler, lor peyniriyle karıştırılmış ve limonla birlikte sunulmuş... İşte bunlar o meyhanelerin ince lezzetleri.”

Bamya bilinmeyen sebze

Kumrular, Hitit mutfağında bugün adı unutulmuş birçok sebzenin o gün var olduğunu da söylüyor. Onlardan biri de bamya. “Bamya tuhaf bir sebze. Afrika’dan çıkıp Orta Doğu üzerinden Osmanlı’ya geliyor, Balkanlar’a giriyor ve orada bir yerde tıkanıyor.

Avrupa’nın hiçbir yerine yayılmıyor.”

ulusalkanal.com.tr

# mehmet perinçek # milliyet # özlem kumrular # sina koloğlu