Tayyip Erdoğan’ın 2015 Ermeni planı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Hülagü’nün görev süresinin uzatılmamasının altından Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni bir Ermeni açılımı için kurumda yapılanmaya gitmeye hazırlandığı ortaya çıktı

Tayyip Erdoğan’ın 2015 Ermeni planı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Hülagü’nün görev süresinin uzatılmamasının altından Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni bir Ermeni açılımı için kurumda yapılanmaya gitmeye hazırlandığı ortaya çıktı

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü’nün hükümet tarafından görev süresinin uzatılmamasıyla sonuçlanan olayın perde arkasında “Ermeni taziyesi” olduğu ileri sürüldü. Agos Genel Yayın Yönetmeni Robert Koptaş, görevden almanın perde arkasında Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarında ölenler için taziye mesajı göndermesine rağmen Hülagü’nün farklı bir tutum alması olduğunu savunurken, Habertürk yazarı Murat Bardakçı ise olayın perde arkasında “editörlük intihali” olduğunu iddia etti. Aydınlık ise, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yeni bir Ermeni açılımına hazırlandığı bilgisine ulaştı.

Önceki haftalarda TTK Başkanı Prof. Dr. Hülagü’nün istifa ettiği haberleri basına yansıdı. Hükümetten konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken, Habertürk gazetesinin tarih ile ilgili yazılar yazan yazarı Murat Bardakçı, olayın istifa değil, görev süresinin uzatılmama ile ilgili olduğunu gündeme getirdi. Bardakçı, 2 Temmuz 2014 tarihinde yazdığı “Tarih Kurumu’nda olup biten daha neler neler var” başlıklı yazısında, Metin Hülagü’nün editörlük intihali yaptığını yazdı. Bardakçı, özel bir yayınevinin Ermeni meselesi ile ilgili hazırladığı ve TTK’ya sattığı bir kitabın editörü olan Prof. Dr. Enis Şahin’in isminin TTK tarafından kitaptan çıkarıldığı ve yerine Prof. Dr. Metin Hülagü’nün de aralarında olduğu altı profesörün isminin yazıldığını açıkladı. Bardakçı, Hülagü’nün de istifa etmediğini, Hükümet tarafından görev süresi uzatılmayarak, otomatik olarak görevinden alındığını ileri sürdü.

AKP’YE GÖRE TTK YÖNETİMİ ‘ESKİ KAFALI’

Ancak, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Robert Koptaş, olayın perde arkasında intihal değil farklı bir amaç olduğunu gündeme getirdi. Koptaş, hükümetin 2015 yılı öncesinde yeniden yapılanma hazırlığında olduğunu belirterek 3 Temmuz 2014 tarihinde Agos internet sitesine şunları yazdı:

“Asıl mesele, AK Parti iktidarının Ermeni meselesinde yeni bir tutum arayışından ileri geliyor. İktidar, özellikle Başbakan Erdoğan’ın ‘taziye’ beyanıyla bu yeni tutumun net açılımını sergilerken, ‘eski kafalı’ olarak nitelendirilen mevcut TTK yönetimiyle çalışmak istemediğini, Metin Hülagü ve bazı profesörlerin görev sürelerini uzatmayarak gösterdi. Bu mesajı alan Hülagü ise istifasını sundu.” Koptaş, hükümet ile TTK yönetimi arasındaki iplerin ise Erdoğan’ın “24 Nisan” olaylarının yıldönümü dolayısıyla yaptığı taziye açıklaması olduğunu savundu.

TAYYİP ERDOĞAN 10 AĞUSTOS’U BEKLİYOR

Aydınlık’ın ulaştığı bilgiler, Koptaş’ın aktardığı bilgilerle örtüşüyor. Diplomasi çevreleri, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Ermenistan konusunda bir adım atmayacağını vurguluyor. Dışişleri Bakanlığı da, son yaptığı açıklamada, sınır kapısının açılmasının gündemde olmadığını dile getiriyor. Ancak Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması durumunda, Hükümetin şekillenmesiyle birlikte, Ermeni meselesinde yeni adımlar atılacağı dile getiriliyor. Dışişleri’ne yakın bir kaynak, Erdoğan’ın “10 Ağustos’ta yepyeni bir Türkiye olacak” açıklamasının alt başlıklarından birinin de, Ermeni meselesinde atılacak adımlar olduğu bilgisini paylaştı. TTK’da yaşananların da bu çerçevede gerçekleştiği ve hükümetin yeni bir yapılanmaya gideceği ifade ediliyor.

M. ALİ BEYHAN’DA ABDÜLHAMİT HAYRANI

Metin Hülagü’nün ayrılmasından sonra TTK Başkanlığı’na vekaleten Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan getirildi. Beyhan, Abdülhamit hayranı olarak biliniyor. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’na bağlı Atatürk Araştırma Merkezi başında bulunan Beyhan, ağırlıklı olarak Osmanlı ve 2’nci Abdülhamit üzerine yaptığı çalışmalar ile biliniyor. Abdülhamit’in 94. ölüm yıldönümü dolayısıyla 10 Şubat 2012 tarihinde Sancaktepe Belediyesi Genco Erkal Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreninde Beyhan şunları söylemişti: “Abdülhamit aynı zamanda tarihin en büyük ıslahatçılarından birisidir. Çok sayıda müessese ve mektepler kurmuştur. Cumhuriyet tarihinin büyük idarecileri de bu okullardan yetişmiştir... Büyük bir devlet adamıdır. Son Sultan’ın ölümünün üzerinden tam 94 yıl geçmesine rağmen, gümüz meselelerine ışık tutacak uygulamaları bulunuyor.”

Ceyhun Bozkurt

# AKP # recep tayyip erdoğan # Türk Tarih Kurumu # ttk