Steinmeier'den sömürgecilik eleştirisi

Genel seçimlerin öncesinde Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'dan (Frank Valta Ştaynmayır) tarihi bir itiraf geldi. Berlin'deki Humboldt-Forum'da düzenlenen bir sergi açılışında Steinmeier, Almanya'nın sömürgecilik tarihinde Afrika'yı sömürdüğünü, yağmaladığını ve katliamlar işlediğini kabul etti. Sorumluluğun diğer Avrupa ülkelerinde de olduğuna işaret eden Almanya Cumhurbaşkanı, her ülkenin bu geçmişten ders çıkarması gerektiğini savundu.

Steinmeier'den sömürgecilik eleştirisi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier (Frank Valta Ştaynmayır), genel seçimler öncesi dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Steinmeier, Avrupa ülkelerinin sömürgecilik tarihini eleştirdi.

Cumhurbaşkanı perşembe günü Berlin'deki Humbold Forum'un açılışı nedeniyle düzenlenen bir sergide konuştu. Etnoloji Müzesi ve Asya Sanat Müzesi'nden getirilen eserlerin geldikleri coğrafyayı soran Steinmeier, eserlerin sömürge döneminde getirildiğine dikkat çekti.

Bir dönem Almanya'nın da sömürge ülkesi olduğunu hatırlatan Steinmeier, kolektif hafızada Alman sömürge döneminin uzun bir süre ya yüceltildiğini ya da tamamen unutulduğunu ifade etti. Buna karşın Cumhurbaşkanı, sömürge yöneticilerinin uyguladıkları suçları hatırlattı.

- Belki o dönemde, o uzak bölgelerde, Alman Güneybatı Afrika'nda, Alman Doğu Afrikası'nda, bugünkü Kamerun'da, Togo'da, bugünkü Çin'de Kiauçau'da, Papua Yeni Gine'de, Güney Adaları'nda tabi olarak Alman sömürge yöneticilerinin de insanları nasıl baskı altında tuttuklarını, sömürdüklerini, yağmaladıklarını ve öldürdüklerini ayrıntılı olarak bilmek istemedik."

ALMANYA CUMHURBAŞKANI: AVRUPA ÜLKELERİ TARİHLERİYLE YÜZLEŞMELİDİR

Sorumluluğun sadece Almanya'da olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, diğer Avrupa ülkelerinin de sömürgecilik geçmişine sahip olduğunun altını çizdi. Tüm Avrupa ülkelerini tarihleriyle yüzleşmeye çağıran Steinmeier, tüm ülkeleri dersler çıkarmaya çağırdı.

- Sadece biz Almanlar değil, sömürge tarihi olan tüm Avrupa ülkeleri. Hiç şüphesiz bu süreç sancılı olacaktır. Ancak biz Avrupalıların bu tarih karşısında sorumluluğumuz var. Her ülke kendi başına ve hep birlikte. Her ülkenin bu geçmişten dersler çıkarması lazım. Ancak Avrupalılar olarak hep birlikte.

"IRKÇILIĞIN DERİN KÖKLERİNİ TARİHİMİZLE UĞRAŞIRSAK ANLAYABİLİRİZ"

Sömürgecilik tarihinin bugüne de yansıdığını belirten Almanya Cumhurbaşkanı, günümüzde Avrupa'da yaşanan ırkçılık, ayrımcılık ve yabancıların aşağılanmasının engellenmesi için karanlığa ışık tutulması gerektiğini ifade etti.

- Günlük yaşamdaki ırkçılığın derin köklerini, ancak hatırlardaki karanlık noktaları aydınlatırsak, sömürge tarihimizle şimdiye kadar yaptığımızdan daha fazla uğraşırsak anlayabilir ve üstesinden gelebiliriz.

Humboldt Forum'un tarihi Berlin Sarayı'nın kalıntıları üzerinde inşa edildiğine dikkat çeken Almanya Cumhurbaşkanı, bu müzenin insanları anlayan ve küresel dünyada karşılıklı etkileşime aracı olan bir yapı olması dileğini de ifade etti.

# çin # cumhurbaşkanı # almanya # afrika # avrupa # berlin # genel seçimler # papua yeni gine # kamerun # steinmeier # Togo # sömürgecilik # Almanya Cumhurbaşkanı # FrankWalter Steinmeier