Balyoz kumpasının mimarlarına dava

Onurlu Türk subaylarını Balyoz kumpas davasıyla hapse atan FETÖ'cü hakim ve savcılar Türk Yargısı'na hesap verecek. Balyoz davasında rol alan 50 hâkim ve savcı için Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi'nde dava açıldı. Sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 10 yıl ila 37 yıl arasında değişen hapis cezası verilmesi istendi.

Balyoz kumpasının mimarlarına dava

Balyoz kumpasında subayları cezaevine gönderen hâkim ve savcılar için yargı süreci başladı. Dava Yargıtay'ta açıldı.

2010’da başlayan Balyoz kumpasında büyük çoğunluğunu muvazzaf subayların oluşturduğu TSK mensubu 250’si tutuklu olmak üzere 361 kişi yargılandı. Bu kişiler 15 ila 20 yıl arasında hapis cezası aldı. 18 Haziran 2014’te Anayasa Mahkemesi Balyoz mağduru subaylar hakkında “hak ihlali” kararı verdi.

2015 yılında ise Balyoz sanıkları yeniden yargılama sonrası beraat etti. Bunun ardından da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı kumpasçı hakim ve savcılar hakkında bir iddianame hazırlayarak Yargıtay'a gönderdi.

1 yıldır Yargıtay’da bekleyen iddianame önceki gün Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından kabul edildi.

İddianameye göre Yargıtay, 520’den fazla muvazzaf subayın cezaevine gönderilmesine neden olan 50 hakim ve savcı hakkında dava açtı. Açılan davada sanıklar hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 10 yıl ila 37 yıl arasında değişen hapis cezası istendi.

50 FETÖ'cü hakim ve savcı arasında dikkat çekici isimler var. Ergenekon kumpası hakimlerinden Hüsnü Çalmuk ile Sedat Sami Haşıloğlu ve Yarbay Ali Tatar'ın ölümüne neden olan Süleyman Pehlivan yeni davada yargılanacak isimler arasında yer aldı.

Ergenekon davasındaki usulsüzlüklerden dolayı Yargıtay 8'inci Dairesi'nin açtığı davada yargılanan firari Sedat Sami Haşıloğlu hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı. Aynı davada Hüsnü Çalmuk da sanık koltuğunda oturuyor.

ulusal.com.tr

# fetö # Balyoz