ABD ve Avrupa ülkelerinden Rusya kararı! Rus rublesi ve Moskova borsası düşüşte

Rus eski ajanı Sergey Skripal'ın zehirlenmesinin ardından Rusya ve ABD ile Avrupa ülkelerinden art arda hamleler geliyor. Son durumda birçok ülke Rus diplomatları sınır dışı ediyor. Buna göre, ABD'nin 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceği belirtildi. Avrupa ülkeleri de benzer kararlar aldığı açıklandı. Bu arada uluslararası bazda yayın yapan haber ajansları, haberi 'son dakika' olarak duyurdu. Ülkelerin sınır dışı etme kararı aldığı Rus diplomat sayısı da belli oldu. Yapılan açıklamalara göre; Almanya 4, Ukrayna 13, Çekya 3, Litvanya 3, Polonya 4, Fransa 4, Danimarka 2, Hollanda 2 Rus diplomatı sınır dışı edecek. ABD'nin bu kararına Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rus Senatör Vladimir Cabarov, Washington'ın bu adımına karşılık olarak, Rusya'dan da en az 60 ABD'li diplomatın sınır dışı edileceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, kararları protesto ettiğini açıklarken Rus rublesi ve Moskova borsası da düşüşe geçti

ABD ve Avrupa ülkelerinden Rusya kararı! Rus rublesi ve Moskova borsası düşüşte

ABD Başkanı Donald Trump, bugün 60 Rus diplomatın ülkeden sınırdışı edilmesini ve Rusya'nın Seattle'daki konsolosluğunun kapatılması kararını verdi.

Fransa ve Almanya da dörder Rus diplomatı sınırdışı edeceklerini açıkladı.

60 diplomattan 12'sinin Rusya'nın Birleşmiş Milletler Temsilciliği'nde çalışma kisvesi altında casusluk yaptıkları öne sürüldü.

Konsolosluğun kapatılma gerekçesi olarak da ABD Donanma Üssü'nün bölgeye yakınlığı gösterildi.

Rus diplomatların ülkeden ayrılmaları için bir haftaları olduğu belirtildi.

İngiltere'de sinir gazıyla zehirlenen Rus eski ajan Sergey Skripal'i hatırlatan ABD'li yetkililer, Rusya'nın istihbarat hamlelerinin artarak agresifleştiğini öne sürdü.

HANGİ ÜLKE KAÇ RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI EDECEK

Ülkelerin sınır dışı etme kararı aldığı Rus diplomat sayısı da belli oldu.

Yapılan açıklamalara göre; Almanya 4, Ukrayna 13, Çekya 3, Litvanya 3, Polonya 4, Fransa 4, Danimarka 2, Hollanda 2 Rus diplomatı sınır dışı edecek.

ÜLKELERİN AÇIKLAMALARI

Brüksel’de düzenlenen AB zirvesinin ardından 9 Avrupa ülkesi, İngiltere'ye destek verip Skripal olayıyla nedeniyle Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada "Salisbury’deki kimyasal saldırıya ilişkin İngiltere ve transatlantik müttefiklerimizle dayanışma doğrultusunda 13 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldık. Ayrıca bilindiği gibi Rusya ile diplomatik ilişkilerimiz askıya alınmış halde" ifadeleri kullanıldı.

Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Chaputowicz de "Polonya, 4 Rus diplomatın istenmeyen kişi ilan edilmesine karar vermiştir. Bu adımı İngiltere ile olan dayanışmamızı göstermek adına aldık" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da 4 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı alındığı ifade edildi. Mesajda Rusya’nın olaya dair soruşturmayı desteklemek adına bir çaba göstermediği ve kararın 'hafif' olduğu ifade edildi.

Çekya Başbakanı Andrej Babis de 3 Rus diplomatı sınırdışı edeceklerini duyurdu. Çekya Dışişleri Bakanı da diplomatların 1 Nisan’da ülkeden ayrılması gerektiğini ifade etti.

RUSYA'DAN ABD'YE YANIT

ABD'nin bu kararına Rusya'dan yanıt gecikmedi.

Rus Senatör Vladimir Cabarov, Washington'ın bu adımına karşılık olarak, Rusya'dan da en az 60 ABD'li diplomatın sınırdışı edileceğini söyledi.

RUSYA'DAN KARARLARA PROTESTO

Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO ve AB üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etme kararını güçlü bir şekilde protesto ettiğini açıkladı.

RUS RUBLESİ VE MOSKOVA BORSASI DÜŞÜŞTE

Eski bir Rus ajanının zehirlenmesi olayı nedeniyle çok sayıda ülkenin, Rus diplomatları sınır dışı etme kararının ardından Rus rublesi ve Moskova borsası düşüşe geçti.

İngiltere'de eski bir Rus ajanın zehirlenmesi olayından Rusya'nın sorumlu tutulması nedeniyle başta ABD olmak üzere çok sayıda Batılı ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı alması sonucu Rus rublesi dolar karşısında yüzde 0,1 değer kaybederek 57,2 seviyesine, avro karşısında da yüzde 0,38 düşerek 71,1'e geriledi.

Moskova Borsası Endeksi (MICEX) kararın ardından yüzde 0,8 değer kaybederek 2.268 puana gerilerken, RTS endeksi yüzde 0,9 düşüşle 1.250 puana indi.

Analistler, petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen Rusya nezdinde küresel risk algısının yükselmesi nedeniyle borsa ve rublede değer kayıplarının yaşandığını ifade etti.

ulusal.com.tr

# abd # rusya # avrupa # diplomat