New York Times: ABD, IŞİD'e karşı yalnız kalıyor

New York Times: ABD, IŞİD'e karşı yalnız kalıyor

Amerikan gazetesi New York Times 7 Kasım tarihli bir analiz haberinde ABD’nin Ortadoğu’da yalnızlaştığını öne sürdü. Eric Schmitt ve Michael Gordon imzalı habere göre IŞİD’e karşı saldırılarını yoğunlaştırmaya hazırlanan ABD’yi bölgesel müttefikleri birer birer terk ediyor.

ABD için “hassas dönem”

Haberde “Obama Hükümeti IŞİD’e karşı kurduğu koalisyona Arap ülkelerinin katılımını bölgesel dayanışmanı örneği olarak her zaman vurguladı. Ancak ABD’nin Suriye’ye Özel Kuvvetler nakleder ve Türkiye’ye savaş uçakları konuşlandırırken, yani IŞİD’e karşı mücadelede hassas bir döneme girilirken hava operasyonları sadece ABD’nin yürüttüğü bir kampanyaya dönüştü.” denildi.

Yazarlar, Waşington’un sürdürülen operasyonların bir “Amerikan savaşı” görünümünü engellemek için yoğun çaba harcadığını, ancak başta Arap ülkeleri olmak üzere müttefiklerin Suriye’ye düzenlenen operasyonlardan vazgeçmeye başladığını belirtiyor.

ABD’nin müttefikleri uçakları Yemen’e kaydırıyor

Buna göre Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri uçaklarının büyük bir bölümünü Yemen’e ve Husilerle savaşa nakletti. Aynı şekilde Bahreyn’in Suriye’de IŞİD’e karşı düzenlediği son koalisyon operasyonu Şubat ayında gerçekleşti.

ABD’nin IŞİD’e karşı ve ağırlıklı olarak PYD’nin kontrol ettiği bölgeleri korumak için düzenlediği operasyonlara, New York Times’a göre artık Ürdün de katılmıyor.

Haberde, “her ne kadar Arap liderler Koalisyona sadık olduklarını dile getirseler de, Suudi Arabistan son sortisini Eylül’de, Ürdün Ağustos ayında, Birleşik Arap Emirlikleri de Mart ayında gerçekleştirdi” denildi.

Koalisyonun Irak ve Suriye farkı

Katar’ın da sadece istihbarat uçuşları belirtilen haberde ABD dışı ülkelerin Suriye’deki operasyonlara destek vermezken Irak’ta çok daha faal oldukları belirtildi.

Buna göre Irak’ta IŞİD’e karşı düzenlenen sortilerin yüzde 30’u ABD dışı ülkeler tarafından yapılırken bu oran Suriye’de sadece yüzde 5.

Batılı müttefikler de çekiliyor

Haberde Fransa ve Avustralya’nın da ağırlıklı olarak Irak’taki operasyonlara katıldığı vurgulanırken IŞİD karşıtı koalisyona üye olan Kanada’nın yeni seçilen Başbakanı, ülkesinin operasyonlara katılımını bütünüyle bitireceğini açıkladı.

Suriye’de de sortiler yapacağını açıklayan İngiltere ise henüz hiçbir saldırı gerçekleştirmedi.

New York Times haberi ayrıca, ABD’nin 2007 yılından beri ilk defa Basra Körfezi’nde uçak gemisi bulunduramadığını vurguluyor. Görevli gemi Ekim ortasında körfezi terk etmiş ve eksiklik ancak Aralık ortasında tamamlanacak.

ulusalkanal.com.tr

# abd # pkk # ışid # suriye # pyd # ırak # the new york times