Yavuz sondaj gemisi karasuları dışında ilk sondajına başlıyor

Yavuz sondaj gemimiz karasularımız dışında ilk sondajına başlıyor. Çalışmalar, Türk kıtasahanlığı içerisinde yer alan ancak Güney Kıbrıs'ın hak iddia ettiği bölgede gerçekleşecek. Türkiye'nin yayınladığı Navtex'e göre Yavuz gemisi bir ay süre ile sondaj çalışması yürütecek.

Yavuz sondaj gemisi karasuları dışında ilk sondajına başlıyor

Türkiye, Kıbrıs'ın güney batısında karasularının dışında, Birleşmiş Milletler'e bildirdiği deniz yetki sınırları içinde yer alan alanda bir ay süre ile keşif amaçlı sondaj çalışması yapacak.

Türkiye'nin yayınladığı Navtex ilanına göre sondaj çalışmaları 18 Temmuz'da başlayacak. 18 Ağustos'ta sona erecek olan sondaj çalışmasını Yavuz gemisi yürütecek.

Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileri de Yavuz'a eşlik edecek.

Türkiye, 18 Mart 2019'da Birleşmiş Milletler'e gönderdiği mektupta, Türkiye'nin Akdeniz'deki kıta sahanlığı sınırlarını bildirmişti. Buna göre, Türk kıtasahanlığı içerisinde yer alan bölgede Barbaros Hayrettin Paşa gemisi bir süre sismik araştırma yapmıştı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırları içerisinde yer alan bölgede yapılan çalışmalar Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ı rahatsız ediyor.

Türkiye, kara suları dışındaki ikinci sondajı için de hazırlıkları sürdürüyor. Girit'in yakınlarında yapılması planlanan sondaj bölgesinde de Yunanistan hak iddia ediyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nın, iki petrol arama ruhsat alanı için ilave, beş alan için de yeni ruhsat başvurusu Resmi Gazete'de Mayıs sonunda yayınlanmıştı. Başvurunun 90 gün askıda kalma süreci tamamlandığında ve TPAO’ya ruhsat verildiğinde Eylül ayında sondaj çalışmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

# yavuz sondaj gemisi