Sezen Aksu'nun ikinci kez yakalandığı kolit hastalığı nedir? Kolit hastalığı ve tedavi yöntemleri...

Şarkıcı 6 yıl önce yendiği Kolit hastalığına tekrar yakalandığını açıklayan Minik Serçe hayranlarını üzdü.

Sezen Aksu'nun ikinci kez yakalandığı kolit hastalığı nedir? Kolit hastalığı ve tedavi yöntemleri...

Kalın bağırsağın iltihabi hastalıklarına kolit denir. En yaygın türü ise ülseratif kolittir. Ülseratif kolit nedeni bilinmeyen ve bağırsaklarda kronik iltihabi değişikliklere neden olan stres, sıkıntı, sigara, enfeksiyonlar gibi birçok faktörle nükslerle seyreden kronik iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Hastalığın görülme oranı kadın ve erkeklerde hemen hemen eşit seviyededir ve daha çok 15–30 yaşları arasında görülür. Ayrıca hastalık genetik geçiş gösterir, yakın akrabalarda ve hasta ebeveynlerin çocuklarında hastalığın görülme sıklığı artar.

Ülseratif kolit hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıklarında, ilk tedavi seçeneği genellikle ilaç tedavisi olur. Ancak bunların yan etkisi olan ilaçlar olduğu, uzun süre kullanılmaması ve özellikle gençlerde ilaç tedavisinin titizlikle planlanması gerektiğinin unutulmaması gerekir.

İlaç tedavisi uygulanan hastalarda, uzun bir süre sonunda olumlu sonuç alınamazsa cerrahi tedavi seçeneği değerlendirilir. Cerrahi tedavide kalın bağırsağın tümünün ya da büyük kısmının ameliyatla çıkarılması gerekebilir.

ulusal.com.tr

# sezen aksu