İstanbul'da en düşük ve en yüksek mezar fiyatı ne kadar?

"20 yıl sonra İstanbul’daki mezarlıklarda yer kalmayacak." Bu açıklama İstanbul Büyükşehir Belediyesinden geldi. Peki, nasıl bir çözüm planlanıyor? İşte bu sorunun yanıtı...

İstanbul'da en düşük ve en yüksek mezar fiyatı ne kadar?

İstanbul'da günde ortalama 220 kişi hayatını kaybediyor. Yıllık ortalama 77 bin ölümün yaşandığı kentte, cenazelerin yüzde 30'undan fazlası İstanbul dışına gönderiliyor. Çünkü 20 yıl sonra gerçekten İstanbul'da gömülecek yer bulmak çok zor olacak.

İstanbul’un kalabalık nüfusu her geçen gün artıyor. Kentte mezarlıklar da alarm veriyor. Zira İstanbul'daki mezarlar kapasitelerini tamamen doldurmak üzere.

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, 20 yıl sonrası için uyardı; "Mezar yeri kalmayacak" dedi.

Mezar yerleri gün geçtikçe azaldığı için İstanbul'da hayatını kaybedenlerin definlerini memleketlerinde yapmak için çalışma başlatıldı.

Geçen yıl ölen 76 bin 218 kişiden 22 bin 431'inin naaşı il dışına, memleketlerine nakledildi. 866 kişi ise yurt dışına gönderildi.

Plana göre; İstanbul’da defin azaltılacak. Şehirlerarası çalışan 70 cenaze aracının sayısı 150’ye çıkarılacak.

Mezar yerinin az olması merkezi mezar yerlerindeki fiyatları da arttırıyor. İstanbul’da defin işlemi için yalnızca 100 lira vermeniz yeterli. Ancak sadece belediyenin belirlediği belli yerler için bu ücreti ödüyorsunuz.

Talep fazla olunca mezar yeri fiyatları da yüksek oluyor. Belediye Meclisinden çıkan tarifeye göre en fazla talep Zincirlikuyu, Aşiyan ve Karacaahmetin’de içinde bulunduğu 1. bölge mezarlıkları oluyor.

Her canlı ölümü tadacaktır. İşte meşhur Zincirlikuyu Mezarlığında bu sözler yazılı. Peki Zincirlikuyu gibi 1. bölge mezarların fiyatı ne kadar?

En çok talep edilen 1. bölge mezarlarda yer bulmanın bedeli 34 bin lira. 2. bölgelerde mezarlık bedeli 14 bin, 3. bölge alanlarda ise 4 bin 500 lira. En az tercih edilen dördüncü bölge mezarlıklarda yer bulmak için de 100 lira ödeme yapılması gerekiyor.

HABER: BURAK DIVARCI - KAMERA: EMRE ALP GENÇ

ulusal.com.tr

# istanbul # mezar