PKK yandaşlarına AİHM'den "demokratik" ret

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden PKK yandaşı medyaya ret kararı geldi. PKK'ya yakın Özgür Gündem ve Dicle Haber Ajansı’nda çalışan 2 isim, KCK üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanmalarını AİHM'ne taşıdı. Türkiye'yi haklı bulan AİHM, kararda tutuklamanın "gazetecilikten değil örgüt üyeliğinden" yapıldığına bunun da, "demokratik toplumun gereği” olduğuna dikkat çekti.

PKK yandaşlarına AİHM'den "demokratik" ret

KCK üyesi oldukları iddiasıyla 2009-2011 yılları arasında yaklaşık 50 kişi hakkında bir dizi soruşturma açılmıştı.

Özgür Gündem Gazetesi editörü Hatice Bozkurt ve Dicle Haber Ajansı'nda tercüman olarak çalıştığını belirten Sultan Güneş Ünsal, önce tutuklanmış, 24 Aralık 2011'de de serbest bırakılmıştı. Bozkurt ve Ünsal daha sonra 'ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği' gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre AİHM 2. Dairesi, Hatice Bozkurt ve Sultan Güneş Ünsal'ın başvurusunu karara bağladı. Kararda, sanıkların "KCK Medya Komitesi" soruşturması kapsamında tutuklandıkları belirtildi. Bu soruşturmanın "demokratik bir toplumda gerekli" olduğu ve ifade özgürlüğünün ihlalinin söz konusu olmadığı kaydedildi.

Daire, gözaltı sürelerinin uzun olduğuna dair şikâyetlerini ise "ceza soruşturmasının karmaşıklığı ve özellikle aynı gün yakalanan şüpheli sayısını dikkate alarak dört günlük gözaltı süresini yeterince hızlı" buldu. Bu iddianın da "açıkça dayanaktan yoksun" olduğuna karar verildi.

AHİM kararına göre gazetecilikten yargılandıklarını iddia eden 2 ismin KCK’dan yargılandığı kanıtlanmış oldu.

# pkk # terör # Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi # kck # aihm # özgür gündem # dicle haber ajansı