Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop: Gensoru ve güvenoyu uygulamaları olmayacak

AKP ile MHP'nin uzlaştığı Başkanlık hedefleyen Anayasa değişikliği Meclis'i yetkisiz bırakılacak. Meclis Başkanlığına sunmak üzere milletvekillerinin imzasına açılan teklifle, hükümeti denetleme araçları olan gensoru ve güvenoyu kaldırılacak.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop: Gensoru ve güvenoyu uygulamaları olmayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkileri tırpanlanacak, parlamento işlevsiz bırakılacak.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AKP ile MHP'nin üzerinde uzlaştığı Başkanlık hedefleyen Anayasa değişikliği teklifine ilişkin ayrıntılar paylaştı.

Şentop, yeni sistemde hükümeti denetleme araçları olan gensoru ve güvenoyu uygulamalarının olmayacağını söyledi.

Gensoru, milletvekillerince başbakana ya da bakanlardan birine bir sorunla ilgili sorulan soru olarak tanımlanıyor. Gensoru ile hükümet düşebiliyor ya da hakkında gensoru verilen bakan görevden alınabiliyor. AKP'nin hedefi bu uygulamaları kaldırmak.

Komisyon başkanı Şentop, değişikle milletvekillerinin Meclis araştırması ve genel görüşme önergesi verebileceğini, yazılı ve sözlü soru sorabileceğini savundu.

Şentop, Başkanlık sisteminde başkan ve kabinede kanun tasarısı sunma yetkisinin olmayacağını ifade etti, yalnızca milletvekillerinde kanun teklifi verme yetkisinin bulunacağını belirtti.

Öte yandan AKP, önümüzdeki hafta Meclis'e sunulması planlanan Başkanlık içeren Anayasa değişikliği teklifini milletvekillerinin imzasına açtı. İktidar partisinin tek başına sunacağı teklife ilk imzaları, AKP Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ile Bülent Turan attı. İktidar partisi, milletvekillerinden önümüzdeki haftaya kadar 316 imzayı toplamayı hedefliyor.

AKP ile MHP arasındaki yürütülen müzakerelere ilişkin de yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Hürriyet'in haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli Perşembe günü yapılan zirvede karşılıklı bazı konularda geri adım attı.

AKP ile MHP arsında Cumhurbaşkanının kararname çıkartma yetkisinin kapsamı ile Meclis'in fesih hakkı başlıklarındaki pürüzler ise devam ediyor.

MHP, "Meclis hem cumhurbaşkanını hem de kendini feshetme yetkisine sahip olmalı" görüşünü savunuyor. AKP ise Cumhurbaşkanının da fesih yetkisi olmasını istiyor.

ulusalkanal.com.tr

# mustafa şentop # başkanlık sistemi # güvenoyu # gensoru