Baro teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı

Ak Parti ve MHP’nin barolarla ilgili teklif taslağının detayları ortaya çıkmaya başladı. 27 maddelik teklife göre, ekim ayının ilk haftasında tüm barolarda başkan ve yönetim seçimleri yapılacak. TBB Başkanlığı seçiminin ise 2020 Aralık ayında olması hedefleniyor. 5 binden fazla avukat bulunan illerde ise asgari 2 bin avukatla baro kurulabilmesinin önü açılıyor.

Baro teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı

Hükümet baroların yapısını değiştirecek olan teklif taslağını tamamlamak üzere. Teklifte hukuk camiasının tepki gösterdiği alternatif baronun da yer aldığı belirtiliyor.

Milliyet’in haberine göre, Ak Parti ve MHP’nin teklif taslağı 27 maddeden oluşuyor. Teklifte Ekim ayının ilk haftasında tüm barolarda başkan ve yönetimlerinin seçimleri yapılacak. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği (TBB) delege seçimlerinin yapılması da öngörülüyor.

TBB Başkanı ve yönetimi seçimi ise Aralık 2020’de yapılacak. Düzenleme aynen yasalaşırsa, yargı camiasının karşı çıktığı alternatif baro da hayata geçecek. Buna göre, en az 30 avukat bulunan her ilde baro kurulabilecek. 5 binden fazla avukat olan illerde ise asgari 2 bin avukatla bir baro kurulacak.

Birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım barosu, temsili esas alınarak oluşturulacak. Büroda görevlendirme, o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılacak.

Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde de TBB, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandıracak. Baroların genel kurulları da son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla 2 yılda bir ekim ayının ilk haftasında yapılacak.

TBB Genel Kurulu, baroların avukatlıkta en az 10 yıl kıdemi olan üyeleri arasında gizli oyla seçecekleri üçer delege ile kurulacak. Bu maddeyle Anadolu barolarının yönetimdeki temsilinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Öte yandan avukatlık stajı bundan sonra staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında olacak. Her avukat bir ilde çoklu baro bulunması halinde, bunlardan birinin levhasına yazılabilecek.

ulusal.com.tr

# mhp # ak parti # tbb # baro