Astana BM'nin gündeminde

Astana'da imzalanan mutabakatın ardından çatışmasızlık bölgeleri anlaşması Birleşmiş Milletler'in de gündemine taşındı. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Astana mutabakatının desteklenmesi ile ilgili karar tasarısı verdi. Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis ise mutabakatta çok sayıda yanıtsız soru olduğunu söyledi. Öte yandan Cenevre'de yeni yapılacak barış görüşmelerinin tarihi de 16 Mayıs olarak açıklandı.

Astana BM'nin gündeminde

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan barış görüşmelerinden çıkan çatışmasızlık mutabakatının uygulanması için süreç başladı. Mutabakat, Birleşmiş Milletler'in gündemine taşındı. Amerika ise rahatsızlığını dile getirmeye devam ediyor.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi temsilciliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Astana görüşmeleri sonucunda imzalanan mutabakatın desteklenmesi konusunda bir karar tasarısı sundu. 4 Mayıs'ta imzalanan mutabakatı kabul eden karar tasarısı tüm tarafları Suriye'de kurulan ateşkes rejimine uymaya çağırıyor.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye konulu yeni Cenevre görüşmesinin tarihini açıkladı. Tüm tarafların davet edildiği görüşme 16 Mayıs Salı günü yapılacak.

Dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Astana mutabakatını uygulayacaklarını söylemişti. Amerika ve İsrail'in ise bu mutabakattan rahatsız oldukları biliniyor.

Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, mutabakat planında çok sayıda yanıtsız soru olduğunu söyledi. Mattis, "çatışmasızlık bölgelerinin güvenliğini kim sağlayacak, hangi gruplar dışarıda tutulacak" diye sordu ve bu konuların netleşmemesinden yakındı. Amerika'nın şüphelerinin uçuşa yasak bölge tartışmalarından ve İran'ın garantörlüğünden kaynaklandığı düşünülüyor.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # Birleşmiş milletler # astana # kazakistan # güvenlik konseyi # çatışmasızlık