Türkiye ve Çin saltanatı yıktı

Türkiye ve Çin arasında yapılan SWAP anlaşmasında bir ilk yaşandı. İki ülke merkez bankalarının anlaşması sonrası ilk işlem yapıldı. Milli para değişimi oldu. ICBC ile Vakıf Bank ilk swap işlemini gerçekleştirdi. Artık Çin ile dış ticaret yapan firmalar yuan kullanacak. Böylece ikili ticarette dolar devre dışı bırakılacak.

Türkiye ve Çin saltanatı yıktı

Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti saltanata karşı geldi. Doların karşısında lira ve yuan ticaret başlatıldı.

Türkiye ve Çin Merkez Bankaları geçen yıl imzayı atmıştı. Swap yani para değişiminin önü açıldı. İlk harekete geçen ise VakıfBank oldu. Çin bankası ICBC Turkey de devreye girdi. İlk işlemini gerçekleştirdi.

Yuan Türkiye'ye lira Çin'e gitti. Dış ticaret için yerel para birimi fırsatı doğdu. Dolara karşı güçlü bir kanal açıldı.

Dış ticaretin yerel para birimleri ile finansmanının teşvik edilmesini amaçlayan anlaşma ile dolar devre dışı bırakıldı.

VakıfBank, söz konusu işlemle Çin ile dış ticaret yapan müşterilerine ödemelerini Çin yuanı cinsinden yapma imkanı tanıdı.

Öte yandan bu adım alternatif bir ödeme yöntemi sunmanın yanı sıra firmaların finansman maliyetlerini de azaltmalarına destek veriyor.

Açıklamada, VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'in görüşlerine de yer verildi. Üstünsalih, "İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi dikkate alındığında, bu alanda çok ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz." dedi.

Çin'in İstanbul Başkonsolosluğundan da bir açıklama yapıldı. Paylaşımda, "Milli paralarımızla ekonomi ve ticaret çalışmalarımızı gerçekleştirmek, hem 3. dövizin kur israfından kurtulacağız, hem de ikili işbirliğini daha da canlandıracağız. Swap anlaşmamızın daha fazla işletmelere yararlar getirmesini umuyoruz." denildi.

ulusal.com.tr

# türkiye # çin # swap # ICBC