Vatan Partisi Kocaeli Milletvekili Adayı Cenap Yener: Oylar bölünmesin de vatan mı bölünsün?

Muhalefet kanadının sık sık dile getirdiği ‘Oylar bölünmesin’ eleştirilerine Vatan Partisi milletvekili adayı Cenap Yener yanıt verdi: “Oylar bölünmesin de vatan mı bölünsün?”

Vatan Partisi Kocaeli Milletvekili Adayı Cenap Yener: Oylar bölünmesin de vatan mı bölünsün?

Vatan Partisi birinci sıra milletvekili adayı Cenap Yener, adaylık sürecini ve partisinin programıyla vaatlerini Bizim Kocaeli Gazetesi'nden Emrah Taştan'a anlattı.

Yener, AKP hükümetini eleştirdi, “Vatan Partisi mutlaka barajı geçmeli” diyerek destek istedi.

Yener, “Eğer Vatan Partisi yüzde 10’u geçerse Atatürkçü, laik, çağdaş bir devlet olarak, dünyada ülkemizin itibarını en üst seviyeye çıkaracaktır. Türkiye’nin sesi olacağız” dedi. AKP’nin bu dönem ciddi bir oy kaybı yaşadığını kaydederek, “AKP, tek başına iktidar olamaz” dedi.

Meclise giderse asla umut tacirliği yapmayacağını, kapısının herkese açık olduğunu paylaşan Yener, Kocaeli halkını Vatan Partisi’ne oy vermeye davet etti.

Cenap Bey öncelikle kendi ağzınızdan sizi tanıyalım...

-4 Aralık 1953 doğumluyum ve İzmitliyim. Evli ve iki çocuk babasıyım. Beni en iyi anlatan yanlarım siyaset ile spordur. 15 yılın üzerinde profesyonel futbol oynadım. Futbola İzmit Petrolspor’da başladım. Sonra Hacettepe, Sakaryaspor, Göztepe, Vefa, Beykoz ve Galatasaray takımlarında profesyonel futbol hayatım oldu. Bu arada çeşitli milli takımlarda da yer aldım. Siyaset tarafımızdan baktığımız zaman, yaşamım boyunca siyasetin hiç dışında olmadım. CHP tandanslı bir aileye mensubum ve ailemizden sürekli milletvekili ve belediye meclis üyeleri olmuştur. Aktif siyasete başlangıcım Bedrettin Dalan’ın kurduğu Demokrat Merkez Parti ile 1989’da oldu. 1992’ye kadar bu partinin il başkanı olarak görev yaptım. Sonra DYP ile bir ittifak yaptı DMP ve DYP’ye de geçiş de söz konusu oldu. Sonradan DTP adıyla 1997’de kurulan, Hüsamettin Cindoruk’un genel başkanı olduğu partinin yine Kocaeli il başkanı olarak görev yaptım ve Anasol-D (Anavatavan-Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi) hükümetinin iktidar ortağı olduk. 3 yıl il başkanlığı yaptım. Vatan Partisi’nden aday oluncaya kadar aktif siyasete dönme ihtiyacı hissetmiyordum.

ÜLKENİN BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN

Vatan Partisi’nde neden siyaset yapıyorsunuz?

-Ülkenin şu andaki gidişatı ve benim için çok önemli olan vatan bütünlüğünün bozulacak duruma gelmesi, yeniden aktif siyasete dönmeme en büyük sebeplerden bir tanesi. Mevcut partilerin içinde bir tek Vatan Partisi var. Onun için Atatürkçü, vatanın bütünlüğünü savunan, laik, çağdaş ve sosyal adaleti topluma en iyi şekilde yansıtacağına inandığım Vatan Partisi’ni seçtim. Bana sordukları zaman şöyle diyorum: PKK vatanı bölmek istiyor ama ben Vatan Partisi’nde PKK’yi bitireceğim.

CHP VE MHP, YOL ALAMADI

Cenap bey ülkemizin önündeki sorunları nasıl sıralarsınız?

-En başta bölücü terör ve vatan bütünlüğünün bozulması. Bugüne kadar ama kerhen ama desteklemek amacıyla CHP ve bir dönem de MHP’ye oyumu verdim. Ama bu partilere gönül verdiğim için değil. Vatanın bütünlüğü için yaptım. 5 dönemdir desteklediğimiz partiler, bir arpa boyu yol gidemedi. Ve Türkiye’nin siyasi konjonktürü de mutlaka yeni bir oluşumun gerekliliğini gösterdi. MHP’yi ele alalım. Bugün adaylarının arasında bir sürü paralel yapı elemanının aday olduğunu görüyoruz. CHP’ye bakalım. CHP de Atatürk ilke ve inkılaplarına en bağlı olması gereken parti, tam tersini yaparak milliyetçi ve ulusalcıları partiden uzaklaştırdı, aday yapmadı. Burada bir tek alternatif kalıyor Vatan Partisi. Sayın Doğu Perinçek’in Atatürkçülüğü’nü inkar etmek mümkün değil. Atatürk ile ilgili 30 tane kitap yazmış. Atatürkçülüğü en güzel şekilde anlatmıştır.

Vatan Partisi’ne katılmanız yönündeki teklif sayın Perinçek’ten geldi. O süreci anlatır mısınız?

-Ben Doğu beyi 10 sene evvel tanımıştım. Ama Doğu beyle bir ortak noktamız daha çıktı. Benim Galatasaray’da futbol oynamış olmam, Perinçek’in de iyi bir Galatasaraylı olması. Sayın genel başkan beni unutmamış ve uzun yıllar sonra bundan 1 ay evvel telefonla aradı, yüz yüze görüşmek istediğini söyledi. İlk önce Gebze ilçe merkezi açılışında görüştük, hatta beni orada da çok onore etti sağ olsun. Arkasından, İstanbul il başkanlığında bir görüşme yaptık. Bir hafta sonra beni aradı, ertesi gün Otel Asya’ya geleceğini, benimle görüşmek istediğini söyledi. O görüşmede adaylık teklif etti. Ben düşünmek için süre istedim ama onu da kabul etmedi. Evime konuk oldu ve 3,5 saatlik bir görüşmemiz oldu Doğu beyle. Bu görüşmede birbirimizi daha iyi tanıdık, düşüncelerimizi de birbirimize aktardık. Demin belirttiğim özelliklerin Vatan Partisi’nde olduğunu görünce, teklifi kabul ettim. Bu konuda faydalı olacağıma inanıyorum. Vatan mücadelesinin başarısı için zaman ve efor harcayacağım.

Adaylığınız, Kocaeli’de nasıl yankı buldu?

-Tahmin ettiğimden çok daha fazla olumlu dönüş oldu. Biliyorsunuz, bizim insanımız kendini çok belli etmeyi seven insan tipi değildir. Ancak ismim basında çıkınca, çok olumlu dönüşler aldım. Tabii ki her siyasetçiye olumlu olumsuz dönüşler olacak ancak bu bizi yolumuzdan döndüremez.

UMUT TACİRLİĞİ YAPMAYACAĞIZ

Kocaeli’yi bugün nasıl görüyorsunuz?

-Ben Kocaeli için de geçmişte çeşitli incelemeler yapmıştım. Çevre İl Müdürlüğü’nün ilk kurucusuyum ben. Çoğu kimse bilmez. O zaman Çevre Bakanı Doğancan Akyürek’in danışmanlığını yapıyordum. İzmit o zaman havası en pis şehirlerden biriydi. Akciğer ve gırtlak kanserinin de en çok görüldüğü şehirlerden bir tanesiydi. Şimdi bunu üçe beşe katladık gerek nüfus olarak gerek hasta sayısı olarak. İzmit’te yaşayanlar farkında değiller ama İzmit hala Türkiye’nin havası en kötü ve en çok kanser görülen illerinin başında geliyor. Bir kere sağlık konusunda, sağlıkçı da olmam nedeniyle çok önemli çalışmalar yapmak isterim. Gerek hastaneler konusunda adımlar atmak, gerekse fabrikaların filtreleri konusunda bunları denetim altına almak lazım. Teknik buna imkan tanıyor ama bazı fabrikalar denetimler yeterli olmadığı için bunu yapmıyorlar bu iş böyle gidiyor.

İkincisi şu; bu şehir hem gölü olan, hem kayak merkezi olan, hem denizi olan bir şehir ama turizmle ilgili hiçbir yatırım yapılmamış. Hadi ondan da vazgeçtik, sanayi bölgesi olmuş bu alan, Kartepe’nin bulunduğu bölümün yeşilinin korunması için elimden geleni yapacağım. Orada aynı zamanda insanlara sosyal yaşam alanları kurulmasını sağlayacağım.

Seçilince kapım kimseye kapalı olmayacak. Geçmişte hem iktidar, hem de muhalefet il başkanlığı yaptım. Kapım kimseye kapalı olmadı. Şimdi de milletvekili olursam, ister Vatan Partili, isterse başka partili olsun bu çok önemli, herkese kapım açık olacak ve herkesin sorunuyla birebir ilgileneceğim. Hiçbir zaman da umut tacirliği yapmayacağım.

İlimiz, ulaşım, elektrik kesintileri, çalışma yaşamıyla ilgili konularda da önemli sıkıntılar yaşıyor. Bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

-Ulaşımla ilgili şunu söyleyeyim. İlimizin bir tarafı deniz, bir tarafı dağ. Doğu ve batıya yayılmak zorundayız. Batıya yayılacak yer kalmadı. Doğuya yayılma gündeme geldi. Ama çarpık bir düzende yayıldı şehir. Kesinlikle şehir plancılığında düzeni sağlamak lazım. Bunu yaparken İzmit’in şehir içi trafiğinde benim geçmişte de sunduğum ‘havai hat’ projesi ön plana çıkıyor. Yollarımız müsait değil, bu yola raylı sistem kurarsanız, yolları sıkıntıya sokmuş olursunuz. Havai hat ve kompresörlü bir sistem kurularak bunun örneği Brezilya’nın Rio de Jenerio şehrinde var. Bu projenin bir an önce hayata geçmesini sağlayacağız. Bu sistem hem yer tasarrufu, hem de havayla çalıştığı için enerji tasarrufu sağlıyor. Biliyorsunuz, İzmit Körfez’e adını vermiş bir şehir olmasına rağmen, denizle ilişiği kesik bir şehirdir. İzmit’le denizin bağlantısını kuracak çareleri aramak için çalışacağım. İzmit’e ciddi bir marina yaptırmak da şehrimize önemli bir gelir kapısı yaratacaktır. Bundan yerel yönetimler para kazanır.

Kocaeli; Seka, Tüpraş ve Petkim ile yani devletçi ekonomiyle bugüne gelmiş bir şehir. Bu kapsamda Kocaeli’de ne yapılabilir?

-Seka’nın aynı yerinde olmasa bile geri dönüşünün sağlanması gerekiyor. Çünkü Seka sadece bir fabrika değil. Bir simgeydi Kocaeli için. Seka, bir sosyal yaşam alanıydı aynı zamanda. Bunların tekrar hayata geçirilmesi için hala takdir edilebilecek çabalar var. Mesela bunlardan hala atıl durumda olan göl kenarındaki Seka Kampı var. Bu alanı kullanmamayı büyük bir kayıp olarak görüyorum. Devlet karma ekonomik modelde kendini her zaman hissettirecek.

AKP TABANI GERÇEĞİ GÖRECEK

Peki ilimizde AKP’nin listelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

-AKP’nin listesinin, örgütlerini sükutu hayale uğrattığını söylemek mümkün. AKP, eski il başkanı Mahmut Civelek’i aday göstermeyerek geleneğini bozdu. Partinin beklenmeyen isimlerle ortaya çıkmasına neden oldu. AKP’nin tabanına baktığımızda merkez sağ, liberal ama Atatürkçü bir kanadın olduğunu görüyoruz. İşte bu kanat sağduyusunu göstererek ve gerçekleri görerek bize dönecektir diye düşünüyorum. Ben Türkiye genelinde AKP’nin ciddi bir oy erozyonuna uğrayacağını tahmin ediyorum. Yüzde 35’ler görünüyor. Birinci parti belki yine olabilir ama tek başına iktidar çok zor görünüyor.

Bunu hangi argümanlar üzerine söylüyorsunuz?

-Bu argümanlardan biri Vatan Partisi. Barajı geçtiği zaman bu yapı bozulacak. İkincisi HDP aynı şekilde barajı geçerse bugünkü yapı değişecek ama vatan bütünlüğü de bozulacak. Burada Türkiye genelinde seçmeni uyarıyorum; Vatan Partisi’ni destekleyin, AKP’yi muhalefette bırakalım. Çünkü biz CHP ve MHP ile koalisyon oluşturabiliriz. Buna müsait argümanlar. Ama bir CHP, MHP, HDP koalisyonu çok çok zor görünüyor. AKP ve HDP ittifakı olacak zaten. HDP barajı geçse de olacak, geçmese de olacak. CHP’nin de MHP’nin de AKP’nin de SP-BBP ittifakının da aday listeleri arasında ‘en renkli iki adayı sayın’ denildiğinde her halde Cenap Yener ve Gülgun Feyman Budak’ı sayabiliriz. Hem siyasi açıdan hem de medya açısından... Bunu bize halktan gelen ilgiyle de görüyoruz.

Kocaeli’de seçim çalışmanızı neyin üzerine kurmayı düşünüyorsunuz?

-Öncelikli olarak Atatürkçülüğümüzü, ulusalcılığımızı ve vatan bütünlüğünden yana tavrımızı ortaya koyacağız. Laik ve çağdaş bir Türkiye vaat edeceğiz. Sosyal adaletin en iyi şekilde sağlandığı bir sistemi kurmak istediğimizi halkımıza anlatacağız. Karma ekonomi düzenini savunacağız. Bununla birlikte işsizliği ortadan kaldıracak ve çarşılardaki esnafın işlerinin iyiye gitmesini sağlayacak her türlü ekonomik önlemi ve bu konudaki programımızı esnafımıza anlatacağız. Kredi ve kredi kartı borçları orta tabaka ile ortanın altındaki kesimin en önemli dertlerinden biridir. Bundan dolayı intiharlar yaşanıyor, aileler dağılıyor. Parti programımızda da olduğu gibi faizleri silerek, ana borcu 5 yıl takside bağlamak şeklindeki önlemimizi halka anlatacağız. İnsanlarımızı bu çıkmazdan kurtaracağız.

Bu önlem ciddi sonuçlar doğurabilir

-Bazı bankalar batabilir. Sorunuzun cevabı bu. Bugüne kadar insanları sömüren sermaye sahipleri ve bankalar belki batmak zorunda kalacak. Nitekim insanların kanını emen sermaye grupları ortaya çıkıyor. AKP’nin krizi ötelemeye dayanan ‘istikrar sürsün’ argümanını ortadan kaldırmak lazım. Bugün ‘Türkiye’de ekonomik kriz yok’ diyebilir misiniz? Dolar 2,70 civarında. Seçimden sonra 3 TL’yi aşacağını çocuklar biliyor. Bu kriz, enflasyonu körüklemeyecek mi? Siz 80 kuruşa mal olan benzini 5 liraya çıkarıp bunu kullanmaya çalışıyorsunuz. Akaryakıtın yarı yarıya düşürüleceğini söyleyebilirim. Borsaya dışarıdan bir sürü paralar geliyor. Kazanandan vergi alacağız. AKP’nin devamına yarıyor bu sistem ve maliyetini halkın sırtından çıkarıyor. Ezilen kitleden çıkarıyor. Halkımızı ezdirtmeyeceğiz.

VATAN PARTİSİ BARAJI GEÇMELİ

Kocaeli halkına bir çağrınız var mı?

-Ben hem Kocaeli halkına hem de Türk milletine seslenmek istiyorum; eğer vatanımızı seviyorsak lütfen bölücü terör örgütünün devamı olan partinin yüzde 10’u geçmesine engel olalım. Bu vatan bütünlüğümüzü bozar. Kürt kardeşlerime sesleniyorum. Kardeşçe yaşayacağız. Biz o bölgeye ekonomik olarak çok önemli yatırımlar yapacağız. O bölgeyi ayağa kaldıracağız. Oradan ayağa kalkan ekonomi Türkiye’yi ayağa kaldıracak. Vatan Partisi’nin mutlaka ve mutlaka yüzde 10’u geçmesi gerekiyor. Eğer Vatan Partisi yüzde 10’u geçerse Atatürkçü, laik, çağdaş bir devlet olarak, dünyada ülkemizin itibarını en üst seviyeye çıkaracaktır.

Son olarak ‘oylar bölünmesin’ eleştirisine ne diyeceksiniz?

-Oylar bölünmesin, vatan mıbölünsün? Lütfen halkımız bu yanlış anlayıştan kurtulsun. Siyasetin sermayesi insandır, insanın da sermayesi oydur. Bu oylarını sağduyulu şekilde kullanırlarsa Vatan Partisi’ne kullanacaklardır. Vatan Partisi de bütün Türkiye’nin sesi olacaktır. (Emrah Taştan / bizimkocaeli.com)

# vatan partisi # cenap yener