Torba kanun teklifi Meclis'te

AK Parti, Meclis’e 16 maddelik yeni bir torba kanun teklifi sundu. Teklife göre, istihdamı artırmak için işverene kredi garanti fonu destekli kredi sağlanacak. 18 yaşından küçükler Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilecek.

Torba kanun teklifi Meclis'te

Haber: Buse Gençtürk

Hükümet, ekonomi reform paketine uygun düzenlemeler için torba teklifler hazırlamaya devam ediyor.

AK Parti, 10 Mayıs’ta 16 maddelik yeni bir torba kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklife göre küçük ölçekli firmalara istihdam sağlamaları şartıyla kredi garanti fonu destekli kredi sağlanacak.

Ekonomist Hakan Topkurulu, torba kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Topkurulu paketinin amacının tasarruf olduğunu belirtti:

- Genel gerekçe de çok iddialı. Aldığın yeni adamın sigorta primini bana ödeme diyor. Faizden düşür diyor. İstihdam artırmaya yönelik teşvikler var. 2017 Nisan ayında 15 artı nüfusumuz 59 milyon 709 bin 2021 bu nüfus olmuş 63 milyon 401 bin. 4 milyon çalışabilir nüfus arttığı halde bizim istihdam edilen nüfusumuz aynı kalmış. Temel sorunumuz işsizliktir. Siz bu önlemlerle genç nüfusa iş bulamazsınız.

18 yaşından küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilmesi de teklifte yer aldı. Emeklilik hizmeti veren kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin BES'e aktarımına imkân sağlanacak.

Topkurulu, paketteki BES atılımının ekonomiye katkısı olmayacağını söyledi:

Bireysel Emeklilik Sistemine katılma yelpazesini genişletiyor. Başka emeklilik sistemlerinden bireysel Emeklilik Sistemlerine geçişi kolaylaştırmaya çalışıyor. Esas sağlamak istedikleri tasarruf ortamı sağlamak. Göreceksiniz bunların çok katkısı olmayacak.

Orta vadeli program ve orta vadeli mali plan tek bir belge haline getirilecek. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi ise Finansal İstikrar Komitesi olarak yeniden yapılandırılacak.

Topkurulu, Türkiye'nin ekonomi programının uzun vadeli olması gerektiğini vurguladı:

- Türkiye orta vadeli değil uzun vadeli programa geçmek zorunda. Bizim doğru dürüst kalkınma programları hazırlamamız lazım.

25 Mart’taki düzenleme ile gelen, 31 Mayıs’a kadar sürecek çek yasağı teklifle kaldırılacak. Buna göre karşılığı olan çekler bankalara ibraz edilebilecek ve ödemeleri yapılacak.

''Artık hükümet bu programlarla uğraşmamalı.'' diyen Topkurulu, kati tedbirlerin şart olduğunu söyledi:

- Artık hükümetin bu programlarla uğraşmayıp çözüm için daha uzun vadeli kati tedbirler alması lazım devletin yatırım yapması lazım. Gereken şey üretim devrimi programıdır.

# türkiye # ak parti # ekonomi # istihdam # üretim # işsizlik # torba # BES # üretim devrimi # emeklilik # torba kanun # ekonomist # Bireysel Emeklilik Sistemi