Elektrik şirketinden şikayetler bitmiyor

Doğu ve Güneydoğu'da vatandaşın elektrikle ilgili sorunları üst üste binmeye başladı. Üretim yapan çiftçiler hat çekilmesini talep ediyor ancak hat çekilmiyor. Bununla birlikte fatura kesim tarihlerinin hasat zamanları dışında kesilmesi çiftçiyi ekonomik darboğaza sürüklüyor.

Elektrik şirketinden şikayetler bitmiyor

Haber: Ekrem Demir

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde elektrikle ilgili sorunlar bitmiyor. Köylerde, şehirlerde yüksek faturadan, eskimiş hatlardan şikâyetler üst üste gelmeye başladı. Üretim yapmak üzere kurulan çiftlikler için hat talep edildiği halde bir türlü hattın çekilmemesi ve vatandaş kendisi çektiği zaman da ceza kesilmesi başka bir sorun. Üreten şehirleri doyuran çiftçinin yaşadığı sorunlar da bir türlü çözülmüyor. Faturanın hasat zamanı kesilmesini isteyen çiftçiye bu yapılmadığı gibi bankaya yatan tarımsal desteklerine el konması başka bir sorun.

Hem çiftçiyi hem vatandaşı mağdur eden bu sorunları gündeme taşıyacağız.

Diyarbakır merkezine 35 kilometre mesafedeki Kayapınar ilçesine bağlı Baykara köyünde şikâyetleri dinledik.

Şehirde yaşarken köye dönerek çiftçilik yapmaya karar veren Mikail Çalım yaşayacağı evi yapmak için inşaata enerji hattı ve trafo istiyor ama bir türlü alamıyor. İnşaatı jeneratörlerle yapıyor ve günde 300-400 liralık yakıtla çalıştırarak daha pahalıya mal ediyor. Mikail Çalım yaşadıklarını şöyle anlatıyor: ''Trafoyu enerji hattını biz kendi imkânlarımızla alalım diyoruz yine vermiyorlar. Köyün trafosunun kapasitesi çok düşük… Mevcut elektrik okullardaki bir bilgisayarı bile çalıştırmıyor. Okulun müdürü bile buna şahittir.

Tayhan Özer de benzer şikayetleri ifade ediyor. Enerji hattının çok eski olduğunu ve değiştirilmediğini anlatan Özer trafonun kapasitesinin düşük olduğunu, sık sık elektrik kesintisi yaşadıklarını ifade ediyor. Yüksek rakamlı fatura kesildiğini ifade eden Tayhan Özer sorunları şöyle anlattı: ''...fatura katlanarak geliyor, diyelim yüz lira gelmesi gerekirken dört yüz lira geliyor. Gidip itiraz ediyoruz, sesimizi duyuramıyoruz. Herhangi bir fatura ödemediğimiz zaman da icralık oluyoruz.''

Köyün mevcut elektrik hatlarının Turgut Özal döneminde yapıldığını ve hiç değiştirilmediğini anlatan Mehmet Ali Çalım da şöyle konuştu:

- Hatlar koptuğu zaman kendi imkânlarımızla yaptırıyoruz. Soba kullandığımız zaman dolap çalışmıyor, dolap çalıştığı zaman öbürü çalışmıyor. 160’lık trafodur, gücü yetmiyor.

- Köyümüz 85 hanedir, bu trafo yetmiyor. Köye 1,5 kilometre mesafede bir çiftlik yaptık. Enerji hattı için müracaat yaptık, ama yapmadılar, direkleri, telleri kendi imkânlarımızla satın aldık kendimiz yaptık. Geçen gelmişler kaçak diye 5 bin lira ceza kesmişler. Hayvanlar vardı orada, hepsi telef oldu.

- Yüksek fatura geliyor, görevli geliyor kapının önünde duruyor hiç saate bakmadan 200-300 lira yazıyor gidiyor.

Ramazan Uçar da 250 liralık fatura yüzünden icralık olduğunu, karakoldan arandığını ve faturayı öyle ödediğini anlatıyor. Uçar da yüksek fatura çıkarılmasından, saate bakmadan fatura kesilmesinden şikayetçi...

# doğu anadolu # elektrik # inşaat # çiftçi # üretim # turgut özal # güneydoğu anadolu # çiftlik # trafo # fatura # mağdur # hat