Mustafa Akıncı'dan müzakere şartı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anastasiadis'in Enosis kararını benimsemediğini açıkça duyurması gerektiğini söyledi. Enosis idealinin Ada'daki tüm kötülüklerin anası olduğunu ifade eden Akıncı "Anastasiadis'in saygı sınırını aştığını" belirtti.

Mustafa Akıncı'dan müzakere şartı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerenin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için, Rum lidere "enosis'i benimsemediğini" açıkla çağrısı yaptı.

"Bize masa başında kendisinin de aslında bunu benimsemediğini söyledi. Bu yeterli değil. Bunu açık ve net söylemesi gerekir."

Cumhurbaşkanı Akıncı, böyle bir açıklama olmadıkça görüşmelerin ilerleyemeyeceğini belirtti.

"Bu irade beyanı olmadıkça yapılacak görüşmelerde bir ilerleme sağlamamız ne yazık ki mümkün olmaz. Dolayısıyla bu konuda adım atmalarını bekliyoruz. Eğer bu adım atılırsa biz de bu yeni durumu yeniden değerlendireceğiz."

Akıncı, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören Enosis referandumunun Rum okullarında kutlanması yönünde aldığı kararın Kıbrıs Türk halkında infiale yol açtığını belirtti.

"Enosis, yani Ada'nın Yunanistan'a bağlanması ideali adamızda yaşadığımız bütün kötülüklerin anasıdır. Bundan dolayıdır ki bu topraklarda nice ocaklar sönmüştür, nice kanlar akıtılmıştır."

Akıncı, Rum lideri Anastasiadis'in Kıbrıs müzakereleri çerçevesindeki liderler görüşmesinde masadan kalkmasının ardından bir kurgu yaratarak müzakerelerden Kıbrıs Türk tarafının ayrıldığı gibi izlenim oluşturmaya çalıştığını kaydetti.

"Evet biz bu toplantıdan bir noktada ayrılmak durumunda kaldık. Ancak o noktaya bizi getiren ve o noktayı yaratan sayın Rum liderin kendisi oldu. Her toplantının bir saygı düzeyi olur. Bu saygının dışına çıkıldı."

ulusalkanal.com.tr

# kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # Mustafa Akıncı # Enosis