Zeynelabidin: Darbeci değiliz, halka ihanet etmeyeceğiz

Sudan'da Devlet Başkanı el-Beşir'i tutuklayıp yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi'nin yol haritası ile ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı.Siyasi Komite Başkanı görevine gelen Orgeneral Ömer Zeynelabidin gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Siyasi Komite Başkanı önceliğin ülkedeki güvenlik ve istikrar olduğunu söyledi. Zeynelabidin ABD yaptırımlarını kırmak için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Sudan'da Ömer Beşir'in ev hapsine alınmasının ardından Savunma Bakanı Avad bin Avf, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla göreve başladı.

Siyasi Komite Başkanı ise Orgeneral Ömer Zeynelabidin oldu.

Askeri Geçiş Konseyi adına açıklama yapan Zeynelabidin, Devrik Cumhurbaşkanı el-Beşir'in yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesine teslim etmeyeceklerini açıkladı.

Sokak hareketlerinin tetiklediği süreçte yönetimi elen alan askeri konseyin en fazla 2 yıl içinde görevi bırakacağı ifade edildi.

Zeynelabidin, iktidarı seçilen hükümete devredeceklerini kaydetti.

Siyasi Komite Başkanı, "Önceliğimiz ülkedeki güvenlik ve istikrardır. İktidarda kalma derdimiz yok. ABD yaptırımlarını kırmak için çalışacağız" diye konuştu.

Zeynelabidin, "Darbeci değiliz, halka ihanet etmeyeceğiz." dedi.

Sudan'daki bu gelişmeleri dünya yakından takip ediyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sudan hakkında açıklama yaptı. Sudan'daki gelişmelerin yakından takıp edildiği belirtildi. Ayrıca, "sürecin barışçıl şekilde yürütülmesi temennisinde" bulunuldu.

Avrupa Birliği'nden çağrı geldi. Sudan'da halkın değişim talebini askeri konseyin karşılayamayacağı belirtildi. Yönetimin sivil hükümete devredilmesi istendi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Sudan'la ilgili toplanacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

"Sudan halkı için tarihi bir an" açıklaması yapan Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino ise yönetimde sivil katılıma izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

ulusal.com.tr

# sudan