Vatan Partisi Heyeti, Fars Haber Ajansı'nı ziyaret etti

Vatan Partisi Heyeti, Fars Haber Ajansı'nı ziyaret etti

Vatan Partisi Genel başkan yardımcısı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin başkanlığın Vatan Partisi İran heyeti başkent Tahran’da geröekleştirdii temasların ardından Fars Haber ajansında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Heyetin Tahran ziyareti hakkında açıklama yapan Pekini İran’lı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Fars Haber Ajansı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşmasına İran’da babalar günü olarak kutlanan Hz. Ali’nin doğum gününü ve İran’lı babaların babalar gününü kutlayarak başladı. Yaklaşık iki saat süren basın toplantısında Pekin, İranlı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AKP’nin niteliği

“2002 yılından beri iktidarda olan AKP Hükümeti, en başından beri bir Amerikan projesiydi. Suriye de dahil, başta söylemler farklıydı, ama politikayı belirleyen hep ABD oldu. Hükümetin İslami bir görünümü vardı, ama onlar İslamiyeti sadece halkı kandırmak için kullandılar. ABD’nin Ortadoğu politikasının iflasıyla birlikte AKP’nin dışpolitikası da çökmüştür.”

Nükleer enerji

“Biz Türk Milleti olarak İran’ın nükleer enerjiye sahip olmasını olumlu buluyoruz. Vatan Partisi’nin meclise girmesiyle birlikte Türkiye ve İran arasında da bu konuda işbirliği yapılacaktır. Bu şekilde, bölge dışı aktörlerin bizi bağımlı konumuna düşürmesini ve sömürmesini engellemiş olacağız.”

AKP’nin Suriye çıkmazı

“Hükümet Suriye’de hiçbir şeyin öngöremedi. Ben Suriye’de kriz başladıktan sonraki Ocak ve Şubat aylarında Genelkurmay İstihbarat Başkanıyken Suriye’ye gittim. Suriye istihbaratı ile görüşmeler yaptık, onların yetkilileri de Türkiye’ye geldi. Açık açık, Suriye’nin Libya olmayacağını, o kadar kolay boyun eğmeyeceğini hükümete rapor ettik. Ama onlar, halkın Esad’ı desteklemediğini, ordusunun onu yalnız bırakacağını ve Alevi-Sünni çatışmasının çıkacağını düşünüyorlardı.

Hükümet, ‘Libya’da geç kaldık, aynı hatayı Suriye’de de işlemeyelim’ diyerek hareket etti. Sünni bir kuşak yaratıp, etki alanı oluşturmak istiyorlardı.

Politikaları çıkmaza girdi. Son zamanlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tutumuna yaklaşmış görünüyor.’’

TSK ve Suriye

‘’ TSK ve Genelkurmay, suriye’ye girmeye kesinlikle karşı. Komşularına savaşmak üzere asker gönder fikrinin kesinlikle karşısındadır. Asker ikna edilmiş olsa idi AKP hüküneti çoktan Suriyeye girmişti. Genelkurmay bu konuda hükümete bilgi ve eleştirilerini iletiyor. Bazen dinlemiyorlar ve hükümetin taraf aldığı fikir uygulanıyor ama son zamanlarda Cumhurbaşkanı’nın biraz daha Ordu’dan yana yer aldığını görüyoruz.’’

‘’ Eski bir TGK mensubu olarak ben de Suriye’ye herhangi bir müdahaleye kesinlikle karşıyım’’

Filistin ve İsrail

‘’ Biz Filistin halkının yanındayız. Filistin devletini savunuyoruz ve İsrail’in her türlü yaptırımına hazırız’’

‘’ One Minüte lafları birşey ifade etmiyor. İsrail ile barış imzalayan tek ülke olan Suriyeyi savaşa sürüklüyorsunuz. İsrail’in ekmeğine yağ sürüyorsunuz.’’

‘’Akp hükümeti ve İsrail arasında ticaret hala sürüyor’’

ulusalkanal.com.tr

# ziyaret etti # vatan partisi heyeti # Fars Haber Ajansı