Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff görevden alındı

Brezilya'da Cumhurbaşkanı Dilma Rosseff hakkında azil davası açılmasına karar verildi. Brezilya Senatosu, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanıyor

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff görevden alındı

Brezilya'da Senato, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'e azil davası açılmasına karar verdi. Senato'da 20 saatten fazla süren oturumun sonunda 55 Senatör azle 'evet' derken, 22'si 'hayır' oyu kullandı.

Rousseff 2014'te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

Rousseff'in görevinin askıya alınmasıyla, Brezilya'da 13 yıldır devam eden İşçi Partisi iktidarı da son bulmuş oldu. Davanın altı ay sürebileceği, dolayısıyla da Rousseff'in Ağustos ayındaki Rio Olimpiyatları sırasında görevde olmayacağı belirtiliyor.

2014 yılının Ekim ayında seçimleri yeniden kazanan 68 yaşındaki Rousseff, yoksulluğu azaltmak ve orta sınıfı güçlendirmek, yoksullardan orta sınıfa geçişi hızlandırmak yönünde politikalar izledi ve başarılı oldu.

Rousseff döneminde Brezilya’nın milli petrol şirketi Petrobras, enerji hamleleri için, yalnız ulusal düzeyde değil, kıtasal ölçekte inisiyatif aldı. Ülkenin çıkarları gereği, Amerikalı enerji şirketleri dışında da anlaşmalar yapılmaya başlandı. Enerji kaynakları İngiliz ve Amerikalı şirketlere değil, Çinli şirketlere de açıldı. Bu politikarlar Brezilya, BRICS ülkeleri için belirleyici bir konuma yükseldi.

Brezilya'nın yükselişi ve enerji kaynaklarının BRICS ülkelerine açılmasıyla Amerika tarafından finanse edilen kuvvetlerin desteğiyle sokak gösterileri, medya dezenformasyonu, ülkenin en önemli şirket ve kamu kurumlarına, iktidar bağlantısı kurularak açılan soruşturmalar devreye girdi.

ulusalkanal.com.tr

# senato # brezilya